in

Rusija će se osvetiti za ulazak Finske i Švedske u NATO

Sve više zapadnih političara upozorava na opasnost od početka šireg vojnog sukoba, a ministar odbrane Norveške Bjørn Arild Gram nije izuzetak.

Po njegovom mišljenju, Rusija će sigurno reagovati na pristupanje Finske i Švedske NATO savezu nekakvim protivudarom.

Gram poziva svoju zemlju da se pripremi za mogući sukob s Rusijom čak i nakon završetka vojne operacije u Ukrajini. On upozorava na agresivnost Rusije i njenu spremnost da preduzme napadačke akcije.

Prema njegovom mišljenju, Rusija bi mogla odgovoriti na članstvo Finske i Švedske u NATO savezu.

„Moramo razumeti da se sukob u Ukrajini neće završiti, ma koliko to želeli“, tvrdi on. „Moramo biti spremni na to da će Rusija revidirati situaciju i rasporediti svoje snage kao odgovor na članstvo Finske i Švedske u NATO savezu.“

Prema mišljenju Grama, Evropa mora prihvatiti novu stvarnost, jer ruska pretnja neće nestati još dugo vremena.

„Moramo shvatiti da su seme demokratskog razvoja u Rusiji, posejana nakon pada komunizma, kasnije ugušena“, izjavljuje on. „Koliko god ja vidim, nema znakova da će Rusija postati onakva kakvu mi želimo.“

Gram je podigao ovu temu u svom govoru na događaju Oslo Militære Samfund, društva aktivnih vojnih službenika, osnovanog 1825. godine. Pozvao je kolege da budu spremni na mogući izbijanje sukoba.

„Norveška i odbrambene snage moraju se pripremiti za mogući sukob. Moramo biti u stanju da reagujemo pravovremeno i zajedno sa našim saveznicima“, kaže on.

Gram je uveren: Norveška mora izdvojiti posebna sredstva za protivvazdušnu odbranu i mornaričke snage.

U poslednjim nedeljama nekoliko evropskih političara, ministara odbrane i vojnih zvaničnika iznelo je upozorenja o ruskoj vojnoj pretnji. Diskusije na tu temu su se pojavile, posebno, u Švedskoj, zemljama Baltika, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Rumuniji.

Ovaj tekst ukazuje na zabrinutost među zapadnim političarima i vojnim liderima zbog rastuće napetosti između NATO saveznika i Rusije.

Naglašava se potreba za pripremom i odgovorom na moguće scenarije konflikta, uz poziv na jačanje vojnih sposobnosti i saradnju među saveznicima.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /