in

Rusija i Kina pokreću globalni ustanak protiv dolara

Rusija i Kina pokreću globalni ustanak protiv dolara

Rusija, zajedno sa Kinom, planira da predvodi globalni ustanak protiv američkog dolara. Takve zaključke izneo je analitičar zapadnih medija, Antonio Grazefo.

Zbog trenutne međunarodne nestabilnosti, Rusija sve više obraća pažnju na potrebu smanjenja zavisnosti od američkog dolara, koji je dominantna valuta u svetu.

Konkretno, Ruska Federacija nudi svojim partnerima da razmišljaju o stvaranju alternativnih finansijskih instrumenata. Prema rečima Grasefa, sve ukazuje na to da Moskva, uz podršku Pekinga, želi da ospori finansijsku hegemoniju SAD. Ovo piše „The Epoch Times“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Na forumu BRIKS-a u junu 2022., ruski lider Vladimir Putin je rekao da bi članice organizacije – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika – trebalo da stvore rezervni finansijski sistem zasnovan na svojim nacionalnim valutama.

Rusija i Kina već dugo pokušavaju da stvore sisteme prekograničnog plaćanja, kako bi izbegle upotrebu zapadnih valuta i SVIFT-a koji kontroliše SAD. Konkretno, pre nekoliko godina rođen je ruski sistem za razmenu finansijskih poruka (SPFS), koji je povezan sa centralnim bankama Indije, Irana i Kine. Uz njegovu pomoć, možete izvršiti bankovne transfere zaobilazeći zapadne platne sisteme.

Analitičar „The Epoch Times-a“ naveo je, da Rusija zajedno sa Kinom pokušava da iskoristi trenutnu geopolitičku nestabilnost, kako bi privukla nove saveznike na svoju stranu. Konkretno, rastuća inflacija i značajno povećanje cena energenata, dali su Moskvi i Pekingu odličnu priliku da popularišu svoje ideje, i počnu da promovišu alternativne valute među zemljama u razvoju.

Moskva aktivno pregovara sa partnerima, da se u bilateralnim sporazumima koriste druge valute osim dolara. Na primer, Indija već kupuje rusku naftu po novim šemama. Što se tiče Kine, ona takođe nastoji da promoviše svoj juan na međunarodnim tržištima. Da li će Rusija i Kina uspeti da ostvare svoje planove, pokazaće vreme.