in

Rusija i OPEK su pogodili SAD u najkritičnijem trenutku

Rusija i OPEK su pogodili SAD u najkritičnijem trenutku

Saudijska Arabija je zabila nož u leđa SAD, nakon ruske odluke o nafti. O tome piše kolumnistkinja „Blumberga“, Džesika Karl. 

Pre manje od godinu dana, američki predsednik Džo Bajden, tokom posete Saudijskoj Arabiji, pokušao da ubedi Rijad da poveća proizvodnju nafte.

„Oh, kako su se vremena promenila“, piše Karlova.

Neočekivano za SAD, zemlje OPEK+ objavile su 3. aprila da će smanjiti proizvodnju nafte za 1,66 miliona barela dnevno, pored sporazuma o smanjenju proizvodnje za 2 miliona barela dnevno. Prema kolumnistkinji, nakon „bratskog udarca“, odluka nanosi poseban bol Sjedinjenim Državama.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Štaviše, smanjenja OPEK+ su šlag na torti, za zabrinjavajuću situaciju na američkom tržištu nafte, uzrokovanu odlukom Rusije da smanji proizvodnju za 500.000 barela dnevno, primećuje analitičarka.

Prema njenim rečima, Rusija smanjuje proizvodnju, kako bi „kaznila zemlje“ suprotstavljene Moskvi. Međutim, zašto su druge članice OPEK+ odlučile da idu na smanjenje, ostaće joj neshvatljivo.

Analitičar David Fickling veruje, da se sumnja da će potražnja za naftom porasti u drugoj polovini godine, ali to ne objašnjava veliki pad proizvodnje.

U normalnim okolnostima, zemlje OPEK+ bi ponovo investirale naftni novac u projekte koji bi proizveli više nafte, ali to se nije dogodilo. Stručnjak navodi, da je odluka OPEK+ pogodila SAD u najnepovoljnijem trenutku za Vašington.

Za SAD, smanjenje dolazi u prilično nestabilnom trenutku za Federalne rezerve Džeroma Pauela, koje su prošlu godinu provele u borbi protiv inflacije, koju čak ni recesija možda neće moći da obuzda.

Rast cena nafte dodatno će zakomplikovati prognozu inflacije. Pored toga, smanjenje OPEK+ je oslabilo takozvanu „dezinflatornu moć“ SAD, o čemu je ranije pisao kolumnista „Blumberga“, Lijam Dening.


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /