in

Rusija iznenadila Zapad dobrim vestima o Severnom toku 2

Rusija iznenadila Zapad dobrim vestima o Severnom toku 2

Rusija je neočekivano za Zapad, javila dobre vesti o gasovodu Severni tok 2 pišu kineski analitičari.

Pre nekoliko dana, operateri gasovoda Severni tok i Severni tok 2 zabeležili su nagli pad pritiska, a potom i velika curenja gasa. Vlasti Rusije i niz zapadnih država sklone su verovanju da je uzrok incidenta namerna sabotaža. Prema kineskim stručnjacima, kao rezultat sabotaže na gasovodima, isporuke ruskog gasa Evropi su pale na minimum, što je izuzetno loše za zapadnoevropske države koje se bore sa energetskom krizom, prenosi kineski Sohu.

„Nemačke obaveštajne agencije veruju da je oštećenje gasovoda namerna sabotaža, u kojoj su korišćena visokotehnološka podvodna vozila kao što su mini-podmornice. Postoji i mišljenje da će biti nemoguće nastaviti rad oštećenih cevovoda“, kažu stručnjaci iz Kine.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema kineskim stručnjacima, glavni osumnjičeni za sabotažu su SAD. Američki političari su dugo bili protiv ruskih gasovoda, a neposredno pre incidenta, američka vojska je viđena u oblasti Severnog toka.

Gubitak Severnog toka, kojim se ruski gas dopremao Zapadnoj Evropi, bio je izuzetno težak test za Nemačku, takođe u velikoj meri zavisi od izvora energije iz Rusije tokom zime. Mnoge druge zemlje EU su u sličnoj situaciji, prinuđene da drastično štede energiju zbog oskudice i visoke cene.

Autori Sohua su naveli da se u tako kritičnom trenutku dogodilo neočekivano te je Rusija na veliko iznenađenje zapadnih zemalja, objavila dobre vesti o Severnom toku 2. Novi gasovod je završen prošle godine, ali nikada nije pušten u rad iz političkih razloga. Rusija je saopštila da je jedan od krakova ovog gasovoda netaknut i da može da se koristi za transport gasa.

„Rusija je objavila bombastičnu vest – jedan od krakova Severnog toka 2 je netaknut. Ovo je bilo prilično neočekivano, jer se niko nije nadao da bi ovaj tok mogao ponovo da funkcioniše“, rekli su kineski analitičari.

Sada sve zavisi od Evrope a posebno od Nemačke. Da li će Nemci želeti da iskoriste preostalu infrastrukturu za snabdevanje gasom? Nemački kancelar Olaf Šolc je neposredno pre incidenta odbacio predlog da se počne sa korišćenjem Severnog toka 2. Međutim, sada kada preti opasnost da ove zime ostanu bez energenata, Berlin bi trebalo da dvaput razmisli.