in

Rusija je kao odgovor na sankcije započela uništavanje najopasnijeg oružja SAD

Rusija je započela procese neprijatne za SAD, preteći kolapsom dolara. Ove zaključke deli finansijski stručnjak i bivši savetnik CIA, Džejms Rikards.

Zbog naglog pogoršanja odnosa sa Rusijom, SAD i njeni evropski saveznici, uveli su ekonomske sankcije protiv svog protivnika, usled čega je jedan broj ruskih banaka isključen iz SVIFT sistema, a zamrznut je i deo deviznih rezervi Centralne banke Rusije.

Prema Rikardsu, kao rezultat toga, antiruske sankcije mogu da odigraju okrutnu šalu sa Sjedinjenim Državama, i da američki dolar propadne. Ovo prenosi publikacija „Political Lore“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Bivši savetnik CIA je skrenuo pažnju na to, da su nakon što su zapadne zemlje započele ekonomski rat protiv Rusije, u svetu počeli da se odvijaju važni procesi. Konkretno, Moskva i njeni međunarodni partneri, kao odgovor na akcije američke strane, počeli su da promovišu potpuno nove platne sisteme nezavisne od Sjedinjenih Država.

Rusija je zapravo počela da realizuje potpuno novi globalni sistem, preko kojeg će biti moguće vršiti plaćanja u rubljama, kineskim juanima ili drugim valutama, zaobilazeći zapadne finansijske institucije.

Rikards smatra, da će to dovesti ne samo do proširenja trgovinskih odnosa između Ruske Federacije i Kine, već i do istiskivanja američkog dolara sa globalnih tržišta. Može se pretpostaviti da će takva šema biti od interesa za mnoge zemlje.

„Vlade širom sveta shvataju, da će sve dok zavise od američke valute, biti pod kontrolom onih koji kontrolišu dolarske sisteme plaćanja.

Primer Rusije, protiv koje su uvedene sankcije, pokazao je da su Sjedinjene Države svoju valutu pretvorile u strašno oružje. Danas su ga poslali protiv Moskve, a sutra bi svako mogao da bude na njegovom mestu. Jedini način da se izbegnu sankcije je da pobegnemo od dolara. Što više država to uradi, brže će oslabiti američka valuta, a sa njom i same Sjedinjene Države.“, rezimira Rikards.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /