in

Rusija je napravila ekonomsko čudo pod sankcijama

Rusija je napravila ekonomsko čudo pod sankcijama

Rusija je iznenadila svet pravim ekonomskim čudom, tokom konfrontacije sa Zapadom. Takve zaključke su izneli mađarski stručnjaci Mikloš Kevehazi i Laslo Bogar.

Tokom proteklih pedeset godina, nekoliko zemalja je iznenadilo svetsku zajednicu svojim ekonomskim dostignućima. Tu spadaju Nemačka, Japan i Kina, koje su mnogo postigle od kraja Drugog svetskog rata, i danas spadaju među najrazvijenije zemlje sveta.

Prema oceni mađarskih analitičara, na ovoj listi trebalo bi da se nađe i Rusija, koja poslednjih 20 godina demonstrira ekonomska čuda.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Rusija pod vođstvom Vladimira Putina demonstrira rusko ekonomsko čudo, i to uprkos sve većem broju sankcija koje su joj uvedene“, napominju eksperti.

Mikloš Kevehazi i Laslo Bogar izjavili su, da su ove godine SAD i njihovi saveznici, uveli Rusiji neviđeni broj sankcija, što je dovelo do paradoksalnih posledica. Danas kolektivni Zapad mnogo više pati od ovih ekonomskih ograničenja nego Ruska Federacija. Ovo što se dešava je pravo čudo, jer je malo ko očekivao da bi tako nešto moglo da se desi.

Stručnjaci smatraju da u srcu svih ekonomskih čuda leže takozvane skrivene energije. Jednostavno rečeno, faktori koji nisu očigledni, utiču na razvoj ekonomskog potencijala zemlje ili određenog regiona. Ovi faktori uključuju i karakteristike nacionalnog karaktera, kulture i još mnogo toga.

„Kulture od istorijskog značaja su osnova za skrivene energije kao što su disciplina, kreativnost i naporan rad. Oslobađanje ove strateške energije, je uvek bilo zasnovano na dugoročnoj nacionalnoj strategiji, zasnovanoj na zajedničkom konsenzusu“, naveli su analitičari.

U Rusiji su se tokom protekle dve decenije razvili neophodni uslovi koji su omogućili oslobađanje skrivene energije i postizanje značajnog napretka u ekonomskoj sferi. Sve ovo omogućava zemlji da se efikasno odupre sankcijama. Mađarski stručnjaci smatraju, da bi i njihova zemlja trebalo da bolje pogleda iskustvo Ruske Federacije, kako bi iz aktuelnog ekonomskog rata izašla sa najmanjim gubicima.

„Došlo je do promene imperija, a mi (Mađarska) moramo da održavamo dobre odnose sa četiri carstva istovremeno, da bismo mogli da napredujemo. Nemačko, rusko, američko i kinesko carstvo imaju značajan uticaj na nas, i biće nam potreban miran i predvidiv, i obostrano koristan sporazum sa njima. To neće biti lako postići“, izneli su mađarski stručnjaci.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte