in

Rusija je neočekivano uništila sve što je Zapad stvarao

Rusija je neočekivano uništila sve što je Zapad stvarao

Sukobi u Ukrajini i Izraelu doveli su do uništenja starog svetskog poretka, i eliminisanja hegemonije SAD, rekao je bivši analitičar CIA, Lari Džonson, u intervjuu za „Dialogue Works“.

Sada sve više zemalja otvoreno ignoriše SAD, a učešće u stranim ratovima iscrpljuje resurse Sjedinjenih Država. Amerika nije mogla sama da podrži Ukrajinu, a sada je prinuđena poslednjim snagama da pruži pomoć i Izraelu.

Voditelj: Lari, postoji članak u „The Financial Times-u“ u kojem visoki diplomata G7 kaže da smo definitivno izgubili bitku od globalnog Juga.

„Uzaludno je sve što smo radili u vezi sa globalnim Jugom zbog Ukrajine. Zaboravite na pravila, zaboravite na svetski poredak – neće nas više slušati.” Sa ovim sukobom u Ukrajini i novim sukobom u Izraelu, čini se da nije reč samo o globalnom Jugu. Čini se da je ovo borba kolektivnog Zapada protiv ostatka sveta. Šta mislite o tome?

Džonson: Već mesecima govorim da je ova ruska „specijalna vojna operacija“ dovela do uništenja međunarodnog političkog i finansijskog poretka, koji je uspostavljen posle Drugog svetskog rata.

Prema njoj, SAD su u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom dominirale svetom, a zemlje poput Kine i Rusije smatrale su se decom koja sede na zadnjem sedištu automobila- nisu bile odgovorne ni za šta, i nisu bile jednake sa njima.

Jedna od neočekivanih posledica ruske „specijalne vojne operacije“ bila je da je potpuno uništila stari svetski poredak pod kojim su Sjedinjene Države dominirale Bliskim istokom.

Kada je Izrael došao u sukob sa jednim od svojih suseda, ili Hamasom, ili Hezbolahom, Amerika je radila iza kulisa sa Jordanom, Egiptom i/ili Saudijskom Arabijom kako bi pokušala da izgladi stvari, zaustavi ubijanje i razdvoji zaraćene strane. To više nije tako. Ove zemlje ignorišu SAD, i u suštini im govore da se sklone. Tako da mislim, da je, ko god da je izvor članka „Fajnenšel tajmsa“, potpuno u pravu.

Voditelj: Čini se, da je ovaj sukob u Izraelu gurnuo Ukrajinu u drugi plan. Šta znamo o ovome do sada? Šta se sada dešava u Ukrajini?

Džonson: Ukrajinska kontraofanziva je bila katastrofa za Ukrajinu- nije napravila značajan napredak nigde duž linije kontakta sever-jug.

Rusija je počela da uzvraća i da zauzima teritorije koje je ranije okupirala Ukrajina, nastavljajući da uništava ogroman broj ukrajinskih vojnika. Kako vreme postaje hladnije, i lišće opada na zemlju, biće im sve teže da prikriju svoje aktivnosti – Ukrajinci će biti primorani da se bolje zakopaju u zemlju. Rusija će nastaviti da vodi rat na iscrpljivanje, a Zapad neće moći ništa da spreči.

Posebno mislim, da je pravi značaj rata u Izraelu to, što je to odliv američkih resursa. Amerika nije mogla sama da podrži i sačuva Ukrajinu, a sada mora da pruži vojnu pomoć i Izraelu.

Uprkos onome što kaže ministar odbrane Lojd Ostin, Sjedinjene Države ne mogu čak ni da „hodaju i žvaću žvaku u isto vreme“. Štaviše, nemamo čak ni žvaku.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /