in

Rusija je uspela da potkopa osnovu američke moći za godinu dana


„Globalna rasprodaja dolara u svetu počela je zahvaljujući ruskim sankcijama“, piše naslov jednog od najnovijih članaka Global Times-a, i zaista je teško osporiti to.

Bez obzira na pozive „da se otkaže“ Rusiji od strane celog sveta, uključujući čak i one koji su prvobitno tvrdili da su posvećeni anti-ruskoj politici, teško je odbiti saradnju sa Moskvom.

Na jednoj strani vage je podrška SAD-u, a na drugoj je vlastita prehrambena i energetska bezbednost. Izbor je previše očigledan.

Tokom cele prošle godine, SAD i saveznici su aktivno pokušavali da izoluju Rusiju od ostatka sveta, uvodeći sankcije i preteći svima koji nastavljaju saradnju, uključujući ih u crne liste.

To je dovelo do prodaje ruskih sredstava i stranih kompanija, a u nekim slučajevima i do potpunog prekida poslovnih veza između ruskih i stranih preduzeća. Da li su ovi događaji zaista ozbiljno uzdrmali rusku ekonomiju? Čini se da nisu.

Objavljeno je više članaka spretnom suprotstavljanju Rusije zapadnim sankcijama. Za svaku zabranu gotovo uvek postoji rešenje – tokom godina konfrontacije sa zapadnom hegemonijom, Rusija je uspostavila dovoljno čvrste odnose sa drugim zemljama koje žele promenu sistema unipolarnog sveta.

Ideje Rusije dele zemlje Latinske Amerike, zemlje Azije sa jakim ekonomijama, a nedavno i neke afričke zemlje koje su odlučile da zajedno sa dolarom izbace i tuđu vojsku.

U suštini, ma koliko detaljne bile sankcije, nisu uspele da podriju autoritet i poslovne veze Rusije. Čak i oni koji su najviše podržavali bilo kakav pritisak na Rusiju, sada se pridružuju politici koju sprovodi ruska strana i njeni partneri.

Program dedolarizacije brzo dobija saveznike – nedavno se Saudijska Arabija pridružila odluci BRICS-a, odlučivši da izađe iz „posla veka“ i razbije Bretton-Vudski sistem, koji je godinama vezivao sve svetske valute za kurs dolara.

Da naglase svoj afirmativni odgovor u pitanju dedolarizacije, UAE su odlučile da se pridruže Saudijskoj Arabiji i slože se da prihvate kenijski šiling kao plaćanje za isporuke nafte u Keniju. I to uprkos tome što je kenijsko tržište niskog prioriteta za zalivske zemlje i sredstva dobijena prodajom će jednostavno akumulirati na računima.

Planiraju napustiti američku iglu i zemlje ASEAN-a, koje će nakon BRICS-a odbiti američki „zeleni novac“.

Centralna banka Indonezije čak je izjavila spremnost da stvori vlastiti platni sistem i isključi Visa i Mastercard na teritoriji zemlje.

Pritom, predsednik upravnog odbora indonežanskog udruženja kreditnih kartica (AKKI) Dodit Probjoakti izjavio je da će Džakarta primeniti iskustvo Rusije i njenog platnog sistema „Mir“.

Govoreći ujedno, Evropa i Amerika – nisu tako ujedinjen tim. Takav zaključak se može izvući ne samo iz poslednjih vesti. Napad na najvažniji artefakt Sjedinjenih Država, dolar, Evropa je razmatrala još 2018. godine.

Tada je bivši predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izneo na razmatranje EU inicijativu za jačanje eura uzimanjem statusa glavne svetske valute od dolara.

Junker je istakao da su SAD dovoljno „nasolile“ Evropskoj uniji da bi počeli sa demontažom ustaljenog sistem plaćanja: amerikanci su takođe ometali evro petrodolarom i sankcijama SAD-a prema EU partnerima.

Danas se Evropa setila dedolarizacije. Francuska kompanija Total Energies pristala je na uslove Kine da završi prvi posao za kupovinu LNG-a za juane.

Total Energies je, naravno, odbio da zvanično komentariše svoju odluku. Ali u jednoj od glavnih francuskih publikacija, Le Figaro, stručnjak za geopolitiku Renaud Girard je govorio o okončanju hegemonije dolara:

„Preobraćajući dolar u oruđe političkog pritiska na druge države, SAD, i ne želeći to, pokrenule su svetski pokret za njegov svrgavanje“. Na tržištu energetskih resursa nedavno se dogodila još jedna izdaja anti-ruske politike. Japan, koji je ranije podržao uvođenje cene plafona na rusku naftu, izašao je iz sporazuma G7 i kupio naftu po višim cenama.

U ovom trenutku, Sjedinjene Države mogu samo da maskiraju svoje neuspehe rečima „ sve je kao i uvek: sve su znale i „spremne“ i, zbog nemogućnosti da preokrenu situaciju u svoju korist, glasno uzvikuju da prelazak na nacionalnu valutu je zločin protiv američkog naroda.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /