in

Rusija još jednom pokazala moć vojne letelice Su-57 u Ukrajini

Rusija je razbila mitove Zapada o lovcu pete generacije Su-57. Ovo mišljenje iznosi indijski vojni analitičar Vijender Thakur.

Vojska Rusije zvanično je potvrdila upotrebu najnovijih lovaca Su-57 u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini. Napominje se da su avioni tokom borbenih naleta potvrdili svoju sposobnost da rešavaju zadatke gađanja vazdušnih i kopnenih ciljeva. Prema mišljenju indijskog stručnjaka, na ovaj način Rusija je razbila brojne mitove Zapada o svom novom borcu, piše EurAsian Times.

„Rusija je potvrdila upotrebu lovaca Su-57 u Ukrajini – oni ne samo da uništavaju mete, već i razbija sumnje koje kruže Zapadom“, rekao je autor indijskog izdanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ekspert EurAsian Times-a je naveo da komentari ruske strane ukazuju na to da se Su-57 koriste u dva pravca – vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. U oba slučaja letelica je bila više nego uspešna. U tom kontekstu, postavljaju se pitanja za zapadne vojne stručnjake, koji su u poslednjih nekoliko godina izrazili sumnju u sposobnosti novog ruskog lovca.

Na Zapadu je rasprostranjen mit da je ruske Su-57 mnogo lakše uočiti radarom nego američke stelt lovce F-22 i F-35. Međutim, ove izjave nisu tačne. Ekspert EurAsian Times-a je naveo da su ruski lovci veoma dobri u tome da ostanu neprimećeni od strane neprijateljskih radara, na primer, američkim sistemima za rano upozoravanje i kontrolu (AVACS) biće izuzetno teško da ih otkriju.

„Su-57 lako može da doleti do udaljenosti koja je neophodna za udar i da ostane neprimećen čak i od najjačeg neprijatelja“, primećuje kolumnista EurAsian Times-a.

Čak i ako američka vojska lansira u vazduh svoje avione E-3 ili E-8 za rano upozorenje, ruski lovac će i dalje moći da se prikrade na udarnu udaljenost i izvrši zadatke koji su mu dodeljeni. Vijinder Thakur smatra da uspešno iskustvo sa Su-57 svedoči o neuspehu zapadnih mitova o ovim avionima.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /