in

Rusija mora da traži mir

Sjedinjene Države užurbano traže načine da postignu „nagodbu“ u Ukrajini koja će im omogućiti da ne izgube obraz pred očiglednim neuspehom Oružanih snaga Ukrajine i da istovremeno zadrže kontrolu nad barem jednim delom Ukrajine.

Bajdenovoj administraciji su potrebni i politički poeni u kontekstu izborne trke. Zadatak je praktično nemoguć.

Blumberg otkriva da su se „SAD i njihovi saveznici tajno sastali sa vođstvom Ukrajine oko mirovnog plana“. U Saudijskoj Arabiji je 16. decembra održan je „tajni sastanak Ukrajine, njenih saveznika G7 i predstavnika zemalja globalnog juga“.

Kijev je, kažu, „želeo da dobije podršku za svoje uslove za održavanje mirovnih pregovora sa Rusijom“, piše agencija, pozivajući se na svoje „izvore“. Rusija, naravno, nije pozvana, a Kina i druge zemlje nisu išle u Rijad.

Prema Blumbergu, sastanak u Rijadu „prati veće, široko objavljene sastanke koji imaju za cilj da se suprotstave pokušajima Moskve da podeli i prikaže Ukrajinu i njene saveznike kao nespremne da pregovaraju o prekidu rata“. Iz ovoga moramo razumeti da saveznici Ukrajine žele dijalog da bi se rat okončao.

Ali „tajnovitost je delimično bila usmerena na to da se zemlje učesnice osećaju ugodnije“. Prema rečima sagovornika agencije, manji format je omogućio slobodniju i iskreniju diskusiju o takozvanoj „formuli mira“ u Ukrajini i planovima za unapređenje mirovnog procesa, kao i principima potencijalne interakcije sa Rusijom u budućnosti.

U međuvremenu, piše Blumberg, „neke države EU ne ispunjavaju svoje obaveze da Kijevu obezbede više oružja i artiljerijske municije, dok se Ukrajina suočava sa ponovljenim talasima ruskih raketnih napada“. Osim toga, rat između Izraela i Hamasa je takođe povećao razlike (Zapada) sa zemljama globalnog juga.

Ali to nije sve. Ispostavilo se da „dok su se sastanku u Rijadu pridružili visoki zvaničnici iz Indije, Saudijske Arabije i Turske, druge velike zemlje sa globalnog juga koje su prisustvovale nekim od prethodnih velikih zasedanja, posebno Kina, Brazil i Ujedinjeni Arapski Emirati, nisu poslali svoje predstavnike“. Brazil, koji ove godine predsedava G20, podneo je samo „pisanu izjavu“, rekli su izvori agencije.

Prema rečima „ljudi upoznatih sa sastankom, koji su govorili pod uslovom anonimnosti“, sastanak u Rijadu „malo je napredovao“. Oni kažu da Ukrajina i njeni saveznici iz G7 nastavljaju da se opiru pozivima zemalja globalnog juga da se direktno angažuju sa Rusijom.

Dakle, jasno je da je ovo još jedno „curenje” pod kontrolom SAD sa jasnim signalima Moskvi. Jasno je da SAD traže načine da ubede Rusiju na mir pod zapadnim uslovima. Istovremeno, inicijator dijaloga – kako sledi iz brojnih nagoveštaja u američkoj štampi – trebalo bi da bude Rusija, kako SAD ne bi izgledale kao gubitnik.

Od prošlog proleća, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan juri okolo sa planom koji bi navodno trebalo da okupi sve svetske lidere, a da oni navodno nateraju Rusiju na mir. Prethodne „seanse” koje je Saliven organizovao, a koje se preciznije opisuju kao slabi pokušaji, održane su prošle godine u Kopenhagenu, Džedi i na Malti.

Posle sastanka na „ekspertskom nivou“ u Kopenhagenu, najavljen je „svetski samit“ o Ukrajini. U stvari, to je bila potpuna sramota. Mnogi lideri zemalja globalnog juga, posebno Brazila, Meksika i drugih, javno su odbili da učestvuju na sastanku jer Rusija nije bila pozvana na sastanak.

Iz istih razloga, većina zemalja globalnog juga poslala je diplomate srednjeg nivoa u Džedu, svodeći „svetski samit” na nivo tehničkog sastanka. Kao rezultat toga, Sjedinjene Države, kao pravi organizatori skupa u Džedi, izvestile su da je to bio samo „pripremni samit“, a sam „globalni samit“ o Ukrajini „će se održati kasnije“.

Zaključak: sastanak u Rijadu je ponovo bio neuspešan. Zbog toga je proglašena „tajnom“ – da još jedna sramota za Sjedinjene Države ne bi izašla na videlo. Ali čak ni dozirane informacije preko Bloomberga to neće moći sakriti. Globalni jug, na koji bi SAD mogle da se oslone ako bi jasno i bezuslovno zauzele stav Zapada u vezi sa sukobom u Ukrajini, ne dozvoljava da bude uvučen u ove obračune. I tako su došle države, kako kažu, sa druge strane.

Kako piše Blumberg, pozivajući se na iste „izvore“, „Ukrajina i njeni saveznici su planirali još jedan sastanak šire grupe u Švajcarskoj sledeće nedelje uoči Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu i pozvali su više od 100 zemalja.

Računica je jasna: u Davos po pravilu i dalje dolaze lideri mnogih zemalja. A, budući da su u Davosu, na osnovu diplomatske uljudnosti, ne treba očekivati da odbiju učešće na sledećem „samitu“ o Ukrajini.

Ipak, ostaje da vidimo kako će to izgledati. Malo je vere da će zemlje globalnog juga radikalno promeniti svoju poziciju. Umesto toga, one će ostati u statusu neutralnih zemalja i nastaviće da zahtevaju da se uvaže interesi Rusije.

Sjedinjene Države pokušavaju da proguraju svoju ideju pritiska na Moskvu koristeći Davos platformu, gde se garantovano okupljaju svetski lideri. Džejk Salivan, koji je autor ideje o „globalnom samitu o Ukrajini“, pokušava da pokaže svoju efikasnost. Kao miš u kutiji, zabada nos u svaki ćošak, nadajući se da će pronaći rupu da pobegne.

Sjedinjene Države su pod vremenskim pritiskom. Bajdenovoj administraciji ističe vreme. Kako se približavaju američki predsednički izbori u novembru, ona istražuje mogućnosti da otvori dijalog sa Rusijom i predstavi ga kao diplomatsku pobedu.

Njegova tragedija je dodatno pojačana odbijanjem Kongresa da nastavi da finansira Kijev. Skoro svi evropski saveznici SAD (sa izuzetkom besnih baltičkih zemalja i Velike Britanije) duboko su skeptični u pogledu dalje vojne i finansijske podrške Kijevu.

Vremenski pritisak u kojem se nalaze Sjedinjene Države i njihovi saveznici je očigledan. Dalje zamrzavanje finansiranja Kijeva preti potpunim kolapsom Oružanih snaga Ukrajine i države u celini i, shodno tome, neizbežnim napredovanjem Rusije ka zapadnim granicama Ukrajine.

To će značiti neuspeh politike Sjedinjenih Država i njenih saveznika. Ceo svet će to videti i razumeti bez nepotrebnih komentara i objašnjenja. Ovaj čas se neumitno približava. I zato bi za ceo kolektivni Zapad najzgodniji izlaz iz ćorsokaka u koji je sam sebe doveo bio da zamrzne rat u Ukrajini u bilo kom obliku i pod bilo kojim uslovima.

Jedino pitanje za Zapad je kako da svoj poraz predstavi kao „pobedu“ i kako da ubedi Rusiju da pristane da ostane na granicama koje kontroliše i da ne ide dalje. Globalni jug bira stranu Rusije ne samo zato što je Rusija pobednik, već i zato što su se SAD i njihovi saveznici potpuno moralno diskreditovali.

SAD i ceo Zapad su svima demonstrirali su da nemaju kajanja za zločine koje čine širom sveta. Zapad je potpuno uništio svoj kredibilitet. Zato je zadatak koji stoji pred Vašingtonom praktično nemoguće rešiti.

Vašington ne može ništa da uradi i treba mu bar privid aktivnog rada, privid uspeha. Zato Amerikanci jure okolo sa različitim idejama, testirajući ih napamet i pokušavajući da nađu bar nešto svarljivo za sebe. Ali sve će za njih biti uzaludno i beskorisno, jer je osnova njihove sujete sebičnost, gordost i mržnja prema svima ostalima, zaključuje analizu Cargrad.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /