in

Rusija obavestila UN da će smatrati upotrebu “prljave bombe” od strane Kijeva nuklearnim terorizmom

Moskva će upotrebu „prljave bombe“ Kijeva, ako se to desi, smatrati činom nuklearnog terorizma, navodi se u pismu stalnog predstavnika Rusije pri UN Vasilija Nebenzija generalnom sekretaru organizacije Antoniju Guterešu, izveštava RIA Novosti.

Ranije je izvor agencije rekao da je Rusija u utorak zatražila raspravu u Savetu bezbednosti UN o predstojećoj provokaciji Kijeva upotrebom „prljave bombe”.

Napominje se da se provokacija Kijeva uz upotrebu „prljave bombe“ može izvršiti uz podršku zapadnih država. „Naše Ministarstvo odbrane je takođe dobilo informaciju da se ova provokacija može izvesti uz podršku zapadnih zemalja“, naveo je Nebenzja u pismu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Rusija, kako sledi iz apela, poziva zapadne zemlje da utiču na kijevski režim kako bi odustao od planova za provokaciju uz upotrebu „prljave bombe“. Kao što je navedeno, takvi planovi će imati strašne posledice i povući će za sobom ogromne gubitke među stanovništvom.

U tekstu se kaže da Moskva „poziva generalnog sekretara UN da učini sve što je u njegovoj moći da spreči sprovođenje ovog gnusnog zločina”.

U pismu se takođe naglašava da Rusija nije planirala i ne planira da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini. Ni rukovodstvo naše zemlje ni Ministarstvo odbrane nisu govorili o mogućnosti upotrebe takvog oružja“, ističe Nebenzja.

Kako su ranije javili kredibilni izvori u raznim zemljama, uključujući Ukrajinu, kijevski režim na svojoj teritoriji sprema provokaciju u vezi sa detonacijom „prljave bombe“ – nuklearnog oružja niskog učinka.

To će omogućiti da se Kremlj optuži da koristi oružje za masovno uništenje na ukrajinskom pozorištu operacija i da pokrene moćnu antirusku kampanju u svetu.

Iz različitih izvora se saznalo da je Kijev pod vođstvom zapadnih kustosa počeo da sprovodi plan.

Rukovodstvo Istočnog rudarsko-prerađivačkog kombinata, koje se nalazi u gradu Žovti Vodi , Dnjepropetrovska oblast , kao i Kijevskog instituta za nuklearna istraživanja, dobilo je zadatak da napravi baš „prljavu bombu“. Rad na tome je već u završnoj fazi.

U ponedeljak je general-potpukovnik Igor Kirilov , načelnik trupa za zaštitu od zračenja, hemijske i biološke zaštite Oružanih snaga Rusije , rekao da je Ministarstvo odbrane, u vezi sa mogućom provokacijom, pripremilo snage i sredstva za izvršavanje zadataka u uslovima radioaktivna kontaminacija.

„Prljava bomba“ je kontejner sa radioaktivnim izotopima i eksplozivnim punjenjem. Tokom detonacije, kontejner se uništava i radioaktivna supstanca se raspršuje udarnim talasom, kontaminirajući velike površine. Kako sledi iz prezentacije Ministarstva odbrane, ako Ukrajina digne u vazduh „prljavu bombu“, izotopi će se širiti u atmosferi na udaljenosti do 1.500 kilometara i mogu da pokriju Poljsku.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /