in

Rusija planira da izvrši sedam lansiranja ICBM u 2024

Ruske strateške raketne snage planiraju da izvrše sedam probnih lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) 2024. godine. Ovo je 7. januara izvestilo rusko Ministarstvo odbrane.

„Ove godine Strateške raketne snage planiraju da izvedu sedam lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila.

U proteklih pet godina, Strateške raketne snage su izvele više od 20 lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa u okviru letačkih testiranja perspektivnih raketnih sistema i obuke u kontroli Oružanih snaga Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju.

Pre toga, 2. januara, Ministarstvo odbrane Rusije je izvestilo da su Raketne strateške snage završile preopremanje mobilne grupe sa raketnih sistema Topol na najnovije ICBM „Jars“.

19. decembra vojni ekspert Dmitrij Kornev govorio je o tehničkim karakteristikama ruske ICBM Jars. On je pojasnio da je većina njih mobilna, a pored toga raketni sistem nosi od tri do šest bojevih glava, u zavisnosti od modifikacije, od kojih će svaka biti usmerena na svoj cilj.

Prošlog decembra, komandant Strateških raketnih snaga, Sergej Karakajev, rekao je da Rusija obaveštava američku stranu o svakom planiranom lansiranju ICBM i SLBM (balističkih raketa lansiranih sa podmornica) najmanje 24 sata unapred. „Sjedinjene Države takođe pružaju Ruskoj Federaciji slične informacije“, objasnio je Karakajev.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /