in

Rusija planira da postavi nuklearno oružje u svemiru za rat protiv satelita?!

Majk Tarner, predsednik Obaveštajnog odbora Predstavničkog doma, upozorio je danas na novu ozbiljnu pretnju nacionalnoj bezbednosti koju predstavlja Rusija.

On je izjavio, da postoji plan te države da postavi nuklearno oružje u svemiru, što bi moglo biti štetno po nacionalne interese Sjedinjenih Američkih Država.

Tarner je apelovao na administraciju da deklasifikuje obaveštajne podatke, kako bi zvaničnici i poslanici mogli da razgovaraju o ovoj pretnji sa saveznicima. Prema izvorima ABC-a, postoji namera Rusije da instalira nuklearno oružje u svemiru, koje bi moglo da se koristi protiv satelita.

Nije jasno šta je motivisalo Tarnera da iznese ove informacije u ovom trenutku, s obzirom na to, da su obaveštajni podaci već bili dostupni liderima Obaveštajnog odbora Predstavničkog doma i njihovim glavnim pomoćnicima u bezbednoj prostoriji na Kapitol Hilu već više od nedelju dana, prema jednom od izvora.

U utorak su, članovi Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma, odlučili da obaveštajni podaci budu dostupni svim članovima tog odbora.

Majk Tarner, koji je predsednik ovog odbora, izneo je upozorenje o novoj pretnji nacionalnoj bezbednosti koju predstavlja Rusija. On je istakao planove Rusije, da instalira nuklearno oružje u svemiru, kao potencijalno opasnu situaciju.

Postoji mogućnost, da je Tarner želeo da skrene pažnju na napredak Rusije u svemirskim aktivnostima, kao razlog za dodatnu podršku Ukrajini. U Domu se trenutno razmatra zakon koji bi odobrio 60 milijardi dolara pomoći Kijevu, a koji je već usvojen u Senatu.

Administracija izražava zabrinutost zbog različitih aktivnosti Rusije u svemiru, uključujući incidente sa ruskim satelitima i moguće ometanje američkih satelita.

Članovi Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma opisuju obaveštajne podatke kao „uznemirujuće“, dok drugi ističu da je to „ozbiljan problem, ali ne i trenutna kriza“.

Savetnik za nacionalnu bezbednost, Džejk Salivan, iznenađen je što je Tarner izašao u javnost sa svojim upozorenjem, ističući da je prethodno kontaktirao najviše lidere u Kongresu kako bi održali poverljive diskusije.

()

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /