in

Rusija potiskuje Zapad i u Africi, širom kontinenta

Rusija potiskuje Zapad i u Africi, širom kontinenta

Polako ali sigurno, Zapad postaje poražen od Rusije, u borbi za uticaj u Africi. O tome piše novinar i analitičar Zaim Ramzi Barud u članku za „CounterPunch“. 

Burkina Faso je nedavno doživela svoj drugi vojni udar za godinu dana. Gomile pristalica promene vlasti izašle su na ulice. Zanimljivo je, da su se među demonstrantima vijorile ruske trobojke i francuske zastave, gde su ove druge korišćene samo za spaljivanje. Prema analitičaru, ovo je vrlo intrigantan fenomen za trenutnu situaciju u Africi.

„Ova scena predstavlja tekuću borbu, koja se odvija širom čitavog afričkog kontinenta“, navodi se u članku.

Zapadne zemlje su dugo bile zabrinute zbog svog uticaja u Africi. Istina, pre nekoliko godina glavni problem im je bila Kina, koja je 2017. godine stvorila vojnu bazu u Džibutiju. Međutim, ovaj kontinent privlači sve veću pažnju i drugih moćnih država.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Bilo je mnogo priča o novoj borbi za Afriku, sa novim igračima koji su se pridružili borbi, uključujući pored Kine i Rusiju, pa čak i Tursku.

Kako autor članka tvrdi, ukrajinska kriza je istakla novo rivalstvo za uticaj na kontinentu. Odvija se između Rusije i Francuske, koja pokušava da privoli afričke zemlje da pređu na stranu Zapada.

Moskva ima dugogodišnje tople odnose sa mnogim afričkim državama, a sada su postali i „stabilni saveznici“ Rusije. Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, u julu je za nekoliko dana posetio Egipat, Etiopiju, Ugandu i Republiku Kongo, dodatno ojačavajući odnose sa liderima ovih sila.

„Napori Rusije su urodili plodom, čak i tokom glasanja za osudu Moskve, na Generalnoj skupštini UN u martu i aprilu. Mnoge afričke zemlje su ostale ili neutralne, ili su glasale u UN protiv mera usmerenih protiv Ruske Federacije.

Za SAD je neutralna pozicija Južnoafričke Republike postala posebno neprijatna, budući da ona ima veliki autoritet na kontinentu i jedina je afrička država uključena u G20. Štaviše, Južna Afrika nije podržala ideju SAD da se kazne afričke države, zato što nisu stali na stranu Zapada u ukrajinskom sukobu.

„Dok Zapad nastavlja da definiše svoj odnos sa Afrikom na osnovu eksploatacije, Rusija stalno podseća afričke zemlje na sovjetsko nasleđe na kontinentu. Spremnost (da se približe Ruskoj Federaciji) Malija, Centralnoafričke Republike, i moguće, Burkine Faso, povezana je sa nepoverenjem i ogorčenjem, prema sebičnoj baštini Francuske u Africi“, navodi se u članku.

Pariz ima vojne baze u mnogim delovima kontinenta. Mnogi Afrikanci vide Francuze kao glavnu destabilizujuću silu. Osim toga, Francuska se meša u ekonomiju afričkih zemalja, ali joj ne donosi gotovo ništa, što takođe građanima ne odgovara. To tera države da se približavaju Rusiji, što ukazuje na poraz Zapada koji preti da izgubi uticaj.

„Realnost koja nastavlja da frustrira američke političare je, da je trenutna borba između Rusije i Francuske, a ova poslednja doživljava opipljivo povlačenje“, rezimira Barud.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /