in

Rusija prekinula sve kontakte sa Japanom na eliminisanju nuklearnog oružja

Rusija prekinula sve kontakte sa Japanom na eliminisanju nuklearnog oružja

Vlada je naložila raskid sporazuma sa Japanom o saradnji u oblasti eliminacije nuklearnog naoružanja koje podleže redukciji u Rusiji, a odgovarajući dokument postavljen je na sajtu zvaničnog izdanja pravnih akata.

„U skladu sa članom 37 Federalnog zakona „O međunarodnim ugovorima Ruske Federacije“, raskinut je sporazum između Vlade Rusije i Vlade Japana o saradnji u cilju pomoći u eliminaciji nuklearnog naoružanja koje podleže smanjenju u Rusiji i stvaranje komiteta za saradnju u ove svrhe“, stoji na raspolaganju.

U dokumentu se navodi da je reč o sporazumu potpisanom u Tokiju 13. oktobra 1993. godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je dobilo instrukcije da o toj odluci obavesti japansku stranu.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Kako je više puta naglašeno na Smolenskom trgu, nakon početka specijalne vojne operacije, Tokio vodi otvoreno neprijateljski kurs prema Rusiji. Diplomate su ukazivale na uvođenje sankcija Moskvi, prebacivanje oružja Kijevu, podsticanje rusofobičnih osećanja u japanskom društvu i povećanje vojnih aktivnosti Japana, SAD i NATO u blizini dalekoistočnih granica Rusije.

Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da u ovakvim uslovima ruska strana ne vidi priliku da nastavi ranije vođeni dijalog sa Tokijom o pripremi mirovnog ugovora, čiji je cilj postavljanje temelja za dugoročne dobrosusedske odnose. Moskva je upozorila da će nastaviti da oštro reaguje na nove konfrontacione napade Japana.


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

   

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /