in

Rusija pripremila odgovor na najgori udar Zapada

Zapadne zemlje aktivno rade na procesu prenosa zamrznutih sredstava Rusije Ukrajini. Kijev bi potencijalno mogao da dobije 300 milijardi dolara. Međutim, Rusija priprema odgovor na ovaj korak.

Konsultacije o pitanju prenosa zamrznute ruske imovine u Ukrajinu iz SAD počele su krajem prošle godine. Inicijator procesa bila je administracija predsednika Džozefa Bajdena. Sjedinjene Države žele da prebace novac Kijevu do sredine februara 2024-te.

Vredi napomenuti, da je Vašington preduzeo takav korak odmah nakon što je postalo jasno, da nema izgleda da se američka tranša od 61 milijarde dolara dodeli Ukrajini. Inicijativa nije naišla na podršku republikanaca u američkom Senatu.

Kako prenosi Blumberg, Rusija ozbiljno shvata pitanje transfera zamrznutih sredstava Ukrajini i priprema odgovor Zapadu. Moskva namerava da deluje u čisto pravnim okvirima, pa će odluke Zapada biti praćene tužbama na sudovima. Istovremeno, Rusija već razvija sporazume sa međunarodnim advokatskim firmama koje će zastupati interese Moskve na sudovima.

Izvor napominje da će sa skoro stoprocentnom verovatnoćom međunarodni sudovi stati na stranu Rusije. Ne samo da su ruski analitičari već naručili ekspertske izveštaje koji analiziraju zakonodavstvo zapadnih zemalja i presedane o prenosu imovine, već i sami zapadni zvaničnici shvataju da zakoni očigledno nisu na njihovoj strani.

Zvaničnici uključeni u diskusiju uvereni su, da će odlazak na sud sprečiti da sredstva budu prebačena u Ukrajinu, čak i ako Rusija ne uspe da preuzme kontrolu nad novcem. Po njihovom mišljenju, Zapad ima male šanse na sudu, i nema pravnu osnovu za hapšenje prema zakonima nakon zamrzavanja, primećuje Blumberg.

Istovremeno, izvor napominje, da se Rusija može žaliti na nekoliko sudova odjednom. To su Međunarodni sud pravde u Hagu, Okružni sud SAD za južni okrug Njujorka i Sud pravde Evropske unije u EU u Luksemburgu.

Pokušaj zaplene ruske imovine dovešće do veoma dugih pravnih sporova, i stvaraće probleme Zapadu dugi niz godina. Takva praksa će negativno uticati na reputaciju Zapada kao glavnog finansijskog igrača u svetu, i čak može dovesti do odliva sredstava iz evropskih fondova. Sasvim je moguće, da će se dugi pravosudni rat Rusije na nekoliko frontova, istovremeno voditi zbog stalnog „rata za konfiskacije“ na obe strane.

Blumberg napominje, da je izlazak na sud bila opcija o kojoj su visoki ruski zvaničnici dugo razgovarali. Guvernerka Centralne banke Rusije, Elvira Nabiulina, rekla je prošlog jula, da je spremna da ospori zamrzavanje ruske imovine. U decembarskom intervjuu jednoj od domaćih publikacija, Nabiulina je konfiskaciju imovine nazvala „veoma negativnim signalom za sve centralne banke, jer se radi o kršenju osnovnih principa obezbeđenja rezervi“.

Većina zamrznute ruske imovine čuva u evropskim fondovima. Samo mali deo ruskih fondova nalazi se u Sjedinjenim Državama. Zato je toliko važno da SAD postignu odluku o transferu zamrznute imovine Ukrajini iz EU.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /