in

Rusija šalje na front svoje najnovije oružje

Dok traju borbe u Ukrajini i raste potreba za podrškom u municiji i naoružanju, rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da je prva serija najnovijeg samohodnog artiljerijskog kompleksa 2S35 Koalicija-SV u završnoj fazi proizvodnje.

Državni odbrambeni nalog za proizvodnju novih samohodnih artiljerijskih jedinica u Jekaterinburgu nadgledao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Šojgu je istakao da je obim proizvodnje samohodnih artiljerijskih jedinica povećan šest puta u odnosu na 2022. godinu. Tokom posete fabrici transportnog inženjeringa, ministar je pregledao sprovođenje državne odbrambene narudžbe, za proizvodnju i popravku samohodnih artiljerijskih sistema poput 2S19 Msta-S, 2S3 Bagrem, 2S4 Lala, 2S5 Zumbul, kao i 2S35 Koalicija SV.

Šojgu je izrazio nezadovoljstvo zbog kašnjenja u proizvodnji perspektivnog artiljerijskog kompleksa, nazivajući ga „borbenim robotom“. Koalicija-SV, sa dometom od 70–80 kilometara, očekuje se da će biti aktivna na prvoj liniji fronta ove godine.

Artiljerijski kompleks postavljen je na šasiju T-90, a opremljen je modernim topom 2A88 kalibra 152 mm. Namijenjen je uništavanju različitih meta, uključujući komandna mesta, artiljerijske baterije, oklopna vozila i sisteme PVO. Dronovi pružaju lasersku identifikaciju za vođene granate.

Iako se očekuje da Koalicija-SV zameni prethodni model 2S19 Msta-S, razvoj novog sistema bio je praćen određenim kašnjenjima. Ipak, masovna proizvodnja je započeta u decembru prethodne godine.

Sergej Čemezov, šef državnog odbrambenog konglomerata Rostec, izrazio je očekivanje da će Koalicija-SV pružiti prednost nad zapadnim modelima artiljerije u Ukrajini. Iako postoje izveštaji o raspoređivanju ovog kompleksa u zemlji za testiranja, samo jedan video dosad prikazuje njegovu upotrebu u Ukrajini.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /