in

Rusija se zapanjujućom brzinom prilagodila ekonomskom ratu protiv nje

Rusija se zapanjujućom brzinom prilagodila ekonomskom ratu protiv nje

Ruska ekonomija se sve više strukturiše oko sukoba u Ukrajini, objavio je The New York Times.

Naveo je da je vlada RF objavila da će skoro trećina potrošnje zemlje 2024-te godine — otprilike 109 milijardi dolara — biti usmerena na nacionalnu odbranu.

I priznao: da se, uprkos sankcijama uvedenim protiv Rusije, njena ekonomija pokazala mnogo stabilnijom nego što su zapadne vlade očekivale.

The New York Times ističe da se ruska ekonomija – otkako je Moskva u februaru 2022-ge poslala trupe u Ukrajinu – morala da se prilagodi «dramatičnim promenama» i da je to učinila zapanjujućom brzinom.

Uprkos tome što Sjedinjene Države, Evropska unija i saveznici Ukrajine uporno pokušavaju da nanesu štetu Moskvi kroz sveobuhvatne sankcije.

Njujorški list precizira da je Evropska unija, koja je bila najveći trgovinski partner Rusije, brzo prekinula ekonomske odnose sa njom, uništivši uspostavljene lance snabdevanja i lišivši Moskvu pouzdanog izvora prihoda iz inostranstva. A Sjedinjene Države su iskoristile svoju finansijsku moć da zamrznu stotine milijardi dolara ruske imovine i da Moskvu odseku zemlju od globalnog finansijskog sistema.

The New York Times zaključuje: «Sada, 19 meseci kasnije, ekonomska slika je izrazito pomešana. Pokazalo se da je ruska ekonomija mnogo otpornija nego što su mnoge zapadne vlade očekivale. Moskva je našla druge kupce za svoju naftu.

Ubacivala je novac u privredu brzim tempom da bi finansirala svoju ratnu mašinu, obezbeđujući posao za skoro sve raspoložive radnike i povećavajući plate. Ukupna proizvodnja ove godine, prema procenama ruske Centralne banke, mogla bi da poraste za 2,5%. I po ovom pokazatelju Rusija može da nadmaši ne samo EU, već možda i SAD».

Još je dodao: «Rusija je naučila i kako da zaobiđe gornju granicu cena za naftu od 60 dolara po barelu, koju su uvele zemlje G7».

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

(Fakti)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /