in

Rusija sprema mat poziciju Sjedinjenim državama

Ograničenje cena ruske nafte koje je pokrenuo Zapad možda neće uspeti, izneo je američki novinar Džulijan Li.

Sjedinjene Države i jedan broj njihovih saveznika nameravaju da nametnu gornju granicu cena ruske nafte kako bi ograničili prihod Rusije od izvoza energenata. Prema rečima Džulijana Lija, američka strana u svom planu nije uzela u obzir jednu važnu tačku u vezi sa Rusijom, prenosi Bloomberg.

„Cilj je da se zadrži prodaja ruske nafte uz ograničavanje prihoda Kremlja. Vašington smatra da će Rusija, ako se limitirana cena postavi iznad cene proizvodnje, imati podsticaj da nastavi izvoz. Ono što izgleda ne razumeju je da je ova situacija za Rusiju politička, a ne komercijalna.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ekspert smatra da SAD treba da uzmu u obzir činjenicu da će se ruske vlasti u ekonomskoj konfrontaciji sa Zapadom rukovoditi pre svega političkim motivima, a ne komercijalnim. Stoga, uvođenje gornje granice cene nafte iz Rusije možda nije najefikasnija mera.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta izjavio da njegova zemlja neće prodavati naftu zemljama koje su podržale uvođenje gornje granice cena. Štaviše potpredsednik Vlade Rusije, Aleksandar Novak, nije isključio da bi ruska strana kao odgovor mogla privremeno da obustavi deo proizvodnje i time izazove značajno povećanje cene energenata na svetskim tržištima.

Da li će tržišta nafte moći da izdrže pad ruske proizvodnje, pored nedavne odluke OPEK+ da smanji zalihe nafte za 2 miliona barela dnevno, koja treba da stupi na snagu u novembru? Kao rezultat toga, uvođenje gornje granice cena ruskih energenata možda nije najpouzdaniji i najefikasniji način da se izvrši pritisak na Moskvu.

„Kremlj će se kladiti da će gašenje naftnih pumpi u Sibiru naštetiti kupcima više nego Rusiji“, primetio je Blumberg.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /