in

Rusija tera Ukrajinu u „kameno doba“- Predstoji glavna bitka!

Rusija tera Ukrajinu u „kameno doba“- Predstoji glavna bitka!


Ruska vojska tera ukrajinsku državu u kameno doba. Kijev i Zapad su u panici.

„Pokrili“ celu Ukrajinu

Od 22. marta Vazdušno-kosmičke snage Rusije počele su da izvode snažne napade na energetsku infrastrukturu Ukrajine. Kijev priznaje da je ovaj napad bio jedan od najsnažnijih tokom cele specijalne operacije.

Dolasci su se desili u dve termoelektrane i odbrambenom postrojenju u Harkovu, u objektima Oružanih snaga Ukrajine u Odesi, na aerodromu Kolomija kod Ivano-Frankivska, u Motor Siču i hidroelektrani Dnjepar u Zaporoškoj oblasti.

Štrajkova je bilo i u Dnjepropetrovsku, Krivoj Rogu, Žitomiru, Kremenčugu i Hmeljnickoj oblasti.

„Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visoko preciznim vazdušnim, morskim i zemaljskim oružjem velikog dometa, uključujući aerobalističke hipersonične rakete „Kinžal“, kao i bespilotne letelice na energetske objekte“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva Odbrane.

Panika u Ukrajini

Ukrajinski insajderski telegram kanal „Rezident“ prenosi, da je rad ruskih sistema šokirao Ukrajinu. Kijevski zvaničnici i obični građani zemlje, nemaju pojma kako da povrate štetu nanetu napadima ruskih vazdušno-kosmičkih snaga.

Tako je penzionisani pukovnik SBU Oleg Starikov prokomentarisao mogućnost obnavljanja ukrajinske energetske infrastrukture.

On je dodao, da čak i zapadna pomoć verovatno neće pružiti ozbiljnu podršku Kijevu – oprema Evrope i SAD je nekompatibilna sa sovjetskim tehnologijama.

Iz ovih reči proizilazi paradoksalan zaključak- samo Rusija može da obnovi Ukrajinu.

Samo ruska država ima mogućnost da proizvodi opremu neophodnu za obnavljanje energetske infrastrukture Ukrajine, bilo da se radi o termoelektranama, hidroelektranama ili nuklearnim elektranama.

Zauzvrat, politikolog Konstantin Bondarenko je primetio, da će ruski raketni napadi igrati stratešku ulogu.

„U uslovima kada Ukrajina traži sredstva i za rat i za privredu u celini, onesposobiti čitav

niz preduzeća, znači naterati je da traži sredstva za krpljenje ekonomskih rupa“, primetio je stručnjak, napominjući da je Rusija pogodila važan industrijski objekat u Harkovu.

Rusija pogađa bolne tačke

Vojni stručnjak, Vlad Šlepčenko, rekao je da je u Rusiji doneta važna politička odluka da se uništi energetska infrastruktura Ukrajine.

Ako su 2022. godine naše vazdušno-desantne snage pogađale uglavnom trafostanice i infrastrukturne objekte, sada su udari usmereni posebno na termoelektrane i hidroelektrane.

„Razlika je fundamentalna. Oprema za podstanice se manje-više masovno proizvodi. Ovo nije najpopularniji proizvod, ali postoji masovna proizvodnja električne opreme u svetu. Parametri struje koju generiše sovjetska oprema će se razlikovati od evropske verzije.”

Šlepčenko napominje, da je oprema za postrojenja za proizvodnju električne energije „proizvod na komad“, čije masovno tržište ne postoji. Ako je Rusija tokom napada oštetila turbinu, generator ili drugi važan element sistema, onda će ga biti teško obnoviti.

Uklanjanje proizvodnih kapaciteta je fundamentalno rešenje ukrajinskog energetskog pitanja“.

()

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /