in

Rusija traži od Kanade izručenje esesovca kojeg je Zapad proslavio

Rusija traži od Kanade izručenje esesovca kojeg je Zapad proslavio

Rusija i Belorusija radiće na pitanju izručenja esesovca Jaroslava Gunke iz Kanade, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Upućujem vas da brzo sarađujete sa agencijama za sprovođenje zakona Rusije i Belorusije, kako biste se žalili kanadskim vlastima, kao i Interpolu za Gunkino izručenje radi javnog suđenja“, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, tokom zatvorenog dela zajedničkih kolegijuma vojnih resora Rusije i Belorusije.

On je objasnio, da je takvo naređenje izdavao uzimajući u obzir zvanično priznanje Vlade Kanade i međunarodnih organizacija, da je Gunka ratni zločinac, kao bivši vojnik SS divizije Galicija.

Činjenice o direktnom učešću u zločinima nad sovjetskim civilnim stanovništvom Lvovske oblasti, uključujući genocid nad Poljacima i Jevrejima, daju osnov da se traži njegovo izručenje radi krivičnog gonjenja, naglasio je šef ruskog resora odbrane.

On je podsetio, da je Kanada ratifikovala Konvenciju UN o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, a zločini protiv čovečnosti nemaju rok zastarelosti.

„Utočište ovog nacističkog zločinca, ili jednostavnije rečeno fanatika, na čijim rukama je krv stotina, ako ne i hiljada naših građana, uključujući i decu, ne može se opravdati nikakvim razlogom. Gunka mora snositi odgovornost za svoje krvave zločine u potpunosti“, zaključio je ministar.

22. septembra, 98-godišnji Jaroslav Gunka, pozvan je na sastanak kanadskog parlamenta, koji je bio posvećen poseti ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Predstavljen je kao veteran borbe protiv Rusa.

Kasnije se ispostavilo da je Gunka služio u SS diviziji „Galicija“, u kojoj su bili ukrajinski nacionalisti. Ova jedinica ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je činila i zločine nad Jevrejima, Slovacima, Poljacima i Belorusima.

Kanadski premijer Džastin Trudo se kasnije izvinio za „užasnu grešku“ u odavanju počasti ukrajinskom esesovcu, a predsednik Donjeg doma Entoni Rota, koji je pozvao Gunku, podneo je ostavku.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

 


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /