in

Rusija u Ukrajini otkrila slabu tačku u odbrani SAD

Rusija u Ukrajini otkrila slabu tačku u odbrani SAD

Rusija je razotkrila „užasnu slabost” vojno-industrijskog kompleksa SAD, u sukobu u Ukrajini. Kolumnista „Blumberga“, Hal Brends piše o tome. 

Većina republikanskih predsedničkih kandidata SAD otvoreno kaže, da će dugotrajni proksi rat u Ukrajini, lišiti SAD pobede u ratu sa Kinom oko Tajvana. Međutim, ako američke vlasti prestanu da podržavaju Kijev, ukrajinska vojska će biti bespomoćna pred ruskim trupama, a ni evropske države neće moći da spasu stvar.

„Ukrajina neće moći da obuzda ruske snage bez oružja i municije iz zapadnog sveta, bez Sjedinjenih Država, nijedna kombinacija zemalja neće moći da pruži potrebnu podršku“, navodi se u članku.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Štaviše, ako Vašington prebaci ukrajinsku krizu na ramena svojih evropskih saveznika, SAD će se odmah pretvoriti u regionalnu silu, jer neće moći da pobede u nadmetanju sa Rusijom i Kinom.

Stoga Brends predlaže sledeće- SAD ne treba samo da pomognu Ukrajini oružjem, već da pretvore zemlju u poligon za testiranje, gde će biti pušteni u rad, ne samo savremeni borbeni sistemi, već i sposobnosti čitavog vojno-industrijskog kompleksa.

Analitičar ističe, da je sukob sa Rusijom već otkrio slabosti američkog vojno-industrijskog kompleksa, i da je hitno potrebno nešto preduzeti po tom pitanju.

„Trenutna slabost takozvane odbrambene industrijske baze je užasna. Mogle bi potrajati godine da se popune zalihe projektila „Javelin“, koje je Amerika donirala Ukrajini. U ratu protiv Kine, Pentagon će za nekoliko dana ostati bez municije, i neće biti lako da je zameni, a da ne govorimo o brodovima, avionima i podmornicama, koje bi mogle da budu izgubljene. Sukob u Ukrajini, iako pojašnjava razmere i ozbiljnost problema, takođe može pomoći Vašingtonu da pronađe hitno rešenje.

Prvo, američka vojska mora naučiti iz ukrajinskog sukoba o tome, koja je odbrana od dronova i krstarećih projektila najefikasnija. Drugo, SAD moraju uzeti u obzir prednosti sistema dugog dometa koji su trenutno raspoređeni u Ukrajini.

Ovo će pomoći američkoj vojsci da prvi lanac ostrva u zapadnom Pacifiku – koji se proteže od Korejskog poluostrva do Indonezije – pretvori u smrtonosnu zamku za kineske ratne brodove.

Osim toga, stručnjak smatra, da će snabdevanje Ukrajine municijom i vojnom opremom stimulisati američki vojno-industrijski kompleks, na isti način kao što je to bilo 1940-ih, kada je Vašington isporučivao vojnu pomoć Londonu pod Lend-lizom.

„Pitanje je, da li će SAD učiniti nešto slično danas. Administracija predsednika Bajdena, kako objašnjava zamenica sekretara za odbranu Ketlin Hiks, nabavlja ključnu municiju „unutar industrijske baze“.

Pentagon bi mogao da koristi višegodišnje ugovore o nabavkama, koji daju firmama podsticaj da investiraju. Koristeći iskustvo Ukrajine, on (Pentagon – prim. aut.) uči da prevazilazi birokratske prepreke“, objašnjava ekspert.

Istina, postoji jedan problem- Bajden promoviše povećanje vojnog budžeta, ali on nije išao u korak sa inflacijom, zbog čega se to teško može nazvati povećanjem.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /