in

Rusija uništila „Crne kozake“- Poslala na njih roj „Geran-a“ kamikaza

Rusija uništila „Crne kozake“- Poslala na njih roj „Geran-a“ kamikaza

Noćni napad kamikaza dronova „Geran-2” uništio je ukrajinske „Crne kozake” na njihovoj lokaciji u blizini Kijeva. Ovakvi postupci nanose ogromnu psihološku štetu Oružanim snagama Ukrajine.

Oružane snage Rusije su napale grad Bela Cerkov dronovima „Geran-2“ (analog iranskog Šahid-136), saopštila je kijevska regionalna vojna uprava.

Bilo je ukupno šest pogodaka i eksplozija, precizirao je guverner Aleksej Kuleba. Na licu mesta radi 15 jedinica spasilačke opreme i 57 ljudi.

Ciljevi napada su lokacija 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine („Crni kozaci“) i aerodrom.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Vojni stručnjaci su saglasni, da su sve snage PVO Oružanih snaga Ukrajine koje su branile Kijev, prebačene u oblast Harkova i Nikolajeva, pa su bespilotne letelice „kamikaze“ nesmetano letele od 150 do 400 km.

Ruski Geran dronovi mogu za 10 dana da unište PVO Ukrajine

Drugi zaključak eksperata je da su Oružane snage RF sposobne da upravljaju bespilotnim letelicama u „roju“. Reč je o masovnom napadu sa ciljem izviđanja i otvaranja PVO, ometanja, formiranja mamaca i potom – vatrenog uništavanja objekata.

Ovako masivan napad parališe svaki sistem protivvazdušne odbrane, koji ne uzima u obzir faktor napada dronom.

Ako Rusi postave zadatak da unište svu protivvazdušnu odbranu Ukrajine, uradiće to za 10 dana uz 30 napada u rojevima od 12 „Geran-a“, uz pomoć avijacije koja će detektovati PVO.

Istovremeno, da bi se jasno pokrila PVO, na primer, Odesa, potrebno je potrošiti milijarde dolara na kupovinu ovih sistema sa Zapada, i izdvojiti stotine miliona više za održavanje PVO.

Karakteristike  „Geran-a“

„Shahid 136“, uprkos veličini, ima niske troškove proizvodnje. Ovaj tip drona stiže do cilja, koristeći GPS koordinate unete pre poletanja.

„Ova letelica ima vazdušno hlađenje. Leti zuji, sam se hladi, pa ga je nemoguće oboriti po toplotnom tragu. Brzina leta i visina su male, pa ga PVO ne može videti. Takođe ga je nemoguće oboriti streljačkim oružjem, sastav krila je takav da se pri udaru streljačkim oružjem krilo „steže“. Nosi do 50 kg TNT-a. Efikasnost je neverovatna“,“ opisuje jedan od ruskih vojnika dejstvo drona.

Očekuje se da će u bliskoj budućnosti „Geran-i” upareni sa bespilotnim letelicama „Mohadžer-6“, početi da rade na zapadnom visokopreciznom oružju, nanoseći najveću štetu.

Ovi dronovi, takođe imaju značajan psihološki uticaj i na vojnike Oružanih snaga Ukrajine.

Opravdala se proiranska pozicija Ruske Federacije

Sada se jasno pokazala potreba za pomoći zemljama koje se otvoreno suprotstavljaju Zapadu, i ne podržavaju sankcije protiv Ruske Federacije. Po planovima Pentagona i Izraela, Iran je odavno osuđen na uništenje.

Proiranski stav Rusije, sprečava da se taj plan ispuni. Rusija je izgradila nuklearnu elektranu za Iran, poslala protivvazdušne raketne sisteme „S-300“ da ga zaštiti. Moskva je uvek pomagala zemlji da izbegne ekonomsku izolaciju, a nedavno je podržala njeno pridruživanje ŠOS-u.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte