in

Rusija više nije partner EU, spremni smo na oštar odgovor

Rusija više nije partner EU, spremni smo na oštar odgovor

Rusija je izvukla zaključke iz dosadašnje saradnje sa Evropskom unijom, te se Moskva neće libiti da oštro odgovori kako bi zaštitila svoje interese, poručuje šef ruske diplomatije

Evropska unija postala je za Rusiju neprijateljski savez, a Brisel je izgubio Moskvu kao svog partnera, ocenjuje ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Evropska unija je ‘izgubila’ Rusiju. Ali za ovo je Unija sama kriva. Uostalom, zemlje članice EU i njeni lideri otvoreno izjavljuju da Rusiji treba naneti strateški poraz. Zato smatramo da je EU neprijateljska organizacija“, objašnjava Lavrov u poslednjem intervjuu za list „Argumenti i fakti“.

Za ovo je, kako kaže, kriva i besomučna isporuka vojne pomoći Kijevu, ali i odluka EU da na svojoj teritoriji obučava ukrajinske vojnike i svoje plaćenike šalje na front.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Izvukli smo neophodne zaključke. Na neprijateljske korake odgovorićemo po potrebi veoma oštro, rukovodeći se nacionalnim interesima Rusije i opšteprihvaćenim principom reciprociteta u diplomatskoj praksi“, upozorava on.

Kinezi su naši saborci, svet je čuo šta Moskva i Peking imaju da kažu

Za razliku od odnosa sa Evropskom unijom, ministar ističe da su odnosi sa Narodnom Republikom Kinom do sada na najvišem nivou, da na kineske kolege gleda kao na „prijatelje i saborce“ i da zna da su i u Moskvi i u Pekingu spremni da stanu u odbranu ključnih interesa druge strane, ukoliko za tim bude bilo potrebe.

Odnosi Kine i Rusiji su, kako kaže, jedan od najbitnijih faktora za izgradnju pravednog, multipolarnog svetskog poretka, zasnovanog na međunarodnom pravu i principima UN-a, a velika medijska pokrivenost poslednje posete kineskog lidera Si Đinpinga Moskvi pokazuje da „svet čuje naše jasno formulisane zajedničke stavove po najaktuelnijim pitanjima današnjice“.

„Mi na sličan način gledamo i na to koji su glavni uzroci najaktuelnijih izazova u oblasti međunarodne bezbednosti. Primećujemo da Zapad okleva da vodi međunarodni dijalog po principu ravnopravnosti. Protivimo se pribegavanju sankcijama i drugim instrumentima beskrupulozne konkurencije, a Kina se drži izbalansiranog stava po pitanju ukrajinske krize. Mi pozdravljamo to što je Peking spreman da odigra konstruktivnu ulogu u diplomatskom rešavanju konflikta“.

Lavrov dodaje i da su predsednici Rusije i Kine razgovarali oko 10 sati tokom prvog dana posete kineske delegacije Moskvi, i da je razgovor protekao u „toploj, prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi“, kako je to ranije ocenio i ruski predsednik Vladimir Putin.

Zbog toga, sve izjave kojima se tvrdi da su odnosi dveju zemalja neravnopravni ili da je jedna strana na neki način zavisna od druge nisu istinite, objašnjava Lavrov.

„U svemu tome vidimo pokušaj da se baci senka na naše uspehe, da se zabije klin između Moskve i Pekinga. Sada, kada usmeravamo izvoz u Aziju, odjednom su odlučili da se pobrinu o nama i da nas ‘prijateljski’ upozore na zavisnost od Kine. Kada je Rusija registrovala najveći obim izvoza energenata u EU, niko od zapadnih analitičara iz nekog razloga nije plašio Rusiju zavisnošću od EU“, poručuje ministar, a zatim i dodaje: „Hvala za savet, ali mislićemo sami svojom glavom“.

„Kina je glavni trgovinski partner Rusije 13 uzastopnih godina. U protekle dve godine bilateralna trgovina se povećavala godišnje za trećinu i 2022. godine dostigla je novi rekordan nivo od 185 milijardi dolara“, podseća on.

„Važno je i da se više od polovine obračuna među nama odvija u nacionalnim valutama, a saradnja nije ograničena samo na trgovinu“.

Rusija i dalje spremna na ravnopravnu saradnju sa Zapadom

Ministar još upozorava i da je Zapad napravio izuzetno rizičnu opkladu u korist dalje eskalacije sukoba u Ukrajini i podseća da na Zapadu otvoreno govore o nameri da se Rusiji nanese strateški poraz.

Ipak, ističe da je Rusija i dalje spremna na ravnopravnu saradnju sa Zapadom koja će uzimati u obzir interese Moskve, a sve u cilju „poboljšanja situacije u Evropi i u evroatlantskom području i dugoročnog smanjenja rizika od nuklearne eskalacije“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /