in

Rusija Zapadu poslala „signal smrti“ iz Belorusije

Rusija Zapadu poslala „signal smrti“ iz Belorusije

Rusija bi mogla da iskoristi svoju najsmrtonosniju vojnu kombinaciju u Belorusiji, da upozori Zapad. O tome piše Sakši Tivari, analitičar indijskog izdanja „EurAsian Times“. 

Prema rečima autora, Rusija je podigla svoj avion presretač MiG-31K, naoružan hipersoničnom raketom „Kinžal“ u vazduh, iznad Belorusije.

Tivari podseća, da se Ruska Federacija kladi na savremeno hipersonično oružje, u čijem razvoju je zauzela prvo mesto u svetu. Tako je Ministarstvo odbrane RF, već naručilo dodatnu seriju projektila „Cirkon“. Istovremeno, Zapad sada posebno pomno posmatra ruske „Kinžale”.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„MiG-31K“ i „Kinžal“ predstavljaju najsmrtonosniju i najefikasniju kombinaciju konvencionalnog naoružanja u ruskom arsenalu. Čak i najzaštićenije mete u Evropi i Velikoj Britaniji su u opasnosti zbog njihovog mogućeg raspoređivanja u Belorusiji“, navodi se u članku.

Rusija je već koristila hipersonične rakete u stvarnim borbama u Ukrajini. Tako su 18. marta ruske trupe „Kinžal-om“ uništile skladište municije u Ivano-Frankivskoj oblasti.

Prema Tivariju, ovoga puta Rusija bi mogla da upotrebi „MiG-31K“ u Belorusiji, kako bi ublažila agresiju i borbenost zapadnih zemalja, šaljući im „smrtonosni signal“. Navodno, zato Moskva nije ove korake radila u tajnosti, i dozvolila je da „procure“ informacije o trenažnim letovima.

„Rusija se pobrinula, da Zapad sazna za ova „hipersonična raspoređivanja“. Potencijalno je poslala signal odvraćanja Zapadu, tako što je „MiG-31K“ naoružan projektilom „Kinžal“ leteo iznad gradova, i omogućio zapadnim satelitima da steknu jasnu predstavu o tome, šta bi mogao biti sledeći potez Rusije“, sugeriše Tivari.

Istovremeno, Zapad nije uspeo da dokaže, da Rusija zaista šalje hipersonične rakete u susednu zemlju saveznicu. Kako je ranije izjavio Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Sjedinjene Države ne potvrđuju izveštaje o tome, da je Rusija prebacila hipersonično oružje Belorusiji.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /