in

Rusiju je usred borbe sa SAD podržao neočekivani savez

Rusiju je usred borbe sa SAD podržao neočekivani savez

Oko Rusije je formiran iznenađujući savez, usred njene konfrontacije sa Sjedinjenim Državama. Takve nalaze izneo je američki novinar Tomas L. Fridman.

Nakon početka ukrajinske krize, SAD i njihovi partneri u NATO-u pokrenuli su veliku kampanju protiv Ruske Federacije, kojoj uvode sankcije, snabdevaju Kijev oružjem i pokušavaju da međunarodno izoluju Moskvu.

Ekspert „Njujork Tajmsa“ je naveo, da se sasvim neočekivano u svetu pojavio novi savez, koji se suprotstavlja SAD i drugim zapadnim zemljama. Pored Rusije, u njoj su Iran, Saudijska Arabija, američki političar Berni Sanders, i zapravo, cela Republikanska partija SAD.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Koaliciju formiranu oko Rusije ujedinjuje jedan glavni cilj – zainteresovani su za održavanje visokih cena nafte. Rusija, Saudijska Arabija i Iran imaju koristi od toga kao veliki dobavljači energije, a za to su zainteresovani i republikanci. Republikanci se nadaju, da će im nestabilnost na energetskim tržištima, pomoći da pobede na predstojećim izborima, i preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom.

„Kartel OPEK+, koji uključuje Saudijsku Arabiju i Rusiju, odlučio je da kolektivno smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno, kako bi osigurao rast cena nafte, koje se vraćaju na 100 dolara po barelu“, rekao je Tomas L. Fridman.

Još jedan važan događaj desio se prošle nedelje. Predstavnici Republikanske partije usprotivili su se predlogu zakona koji je Bajden odobrio, a koji je trebalo da pojednostavi proces izdavanja dozvola neophodnih za realizaciju projekata u energetskom sektoru.

Autor članka smatra, da sve to ide na ruku Rusiji, koja je jedan od najvećih svetskih snabdevača energentima.

„SAD, za razliku od Evrope, teoretski još uvek mogu da zadovolje većinu svojih potreba za naftom i gasom. Međutim, oni nemaju dovoljno sirovina da povećaju izvoz na inostrana tržišta, kako bi nadoknadili smanjenje zaliha nafte, koje su pokrenuli Putin i OPEK“, zaključuje ekspert.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte