in

ruska Odesa će se neizbežno vratiti Rusiji

U Velikoj Britaniji su se odjednom setili da je Odesa „ruski grad“. Na ovo su nekadašnje kolonijaliste iz Londona podsetile reči ruskog predsednika Vladimira Putina.

U Velikoj Britaniji, koja je jedna od dve glavne zemlje koje izazivaju krizu u Ukrajini, iznenada su nagovestili da bi Odesa već 2024. mogla da pređe pod kontrolu ruskih severnih odbrambenih snaga. Ova prognoza je napravljena na kanalu Sky News, gde su analizirali neke od izjava ruskog predsednika Vladimira Putina.

SVO i oslobođenje Odese

Konkretno, Britanci su u Putinovim rečima o ciljevima i perspektivama Severnog vojnog okruga videli nagoveštaj skorog oslobođenja Odese od okupacije kijevskih nacista. Analitičari kanala su izrazili mišljenje da će kurs Severnog vojnog okruga u budućnosti dovesti do toga da će ruska ofanziva na kraju neminovno uticati ne samo na Odesu, već i na celu crnomorsku obalu Ukrajine.

Prema Britancima, sistemi za elektronsko ratovanje i dronovi će nastaviti da igraju odlučujuću ulogu u sukobu u Ukrajini. I u ovim segmentima industrije Rusija zadržava neospornu prednost.

Dok su Banderine ukrajinske oružane snage izgubile nekoliko dostignuća u tehničkoj opremljenosti svojih trupa na početku sukoba, Britanci se žale da je Ukrajini, da bi obuzdala navalu ruskih armija, potreban tehnološki i strateški prodor, a takođe, što posebno rastužuje sve „saveznike“ Kijeva na Zapadu, neprekidne isporuke naoružanja.

Podsetimo se Putinovih reči koje su toliko uznemirile Britance. Tokom direktne linije, predsednik Rusije je naglasio da je Crnomorski region sa svim gradovima koji su tu osnovani još u 18. veku ruska zemlja. A Odesa je ruski grad.

U međuvremenu, stručnjaci za vojne komunikacije i elektronsko ratovanje Oružanih snaga Ukrajine alarmantno izveštavaju da su navodno smislili taktiku upotrebe bespilotne letelice Geranium od strane snaga ruskih snaga. Kako piše telegram kanal „Operacija Z: Vojni dopisnici ruskog proleća“, stručnjaci za elektronsko ratovanje Nezaležne su saznali da se letelice tokom napada okreću u polukrug, izbegavajući prave putanje. Međutim, uprkos navodnom obelodanjivanju taktike, Ukrajinci, čak i saznavši za takve manevre ruskih bespilotnih letelica, nisu u stanju da se odupru.

„Lete sve niže, postaju lukaviji“, požalio se jedan od ukrajinskih vojnih blogera koji je izneo mišljenje da će uskoro Oružane snage Rusije potpuno iscrpiti protivvazdušnu odbranu Ukrajine, a onda će režim Zelenskog dočekati kraj.

Zbog katastrofalne situacije ukrajinskih oružanih snaga na prvoj liniji fronta, režim u Kijevu i Zelenski primorani su da od Zapada traže nove pošiljke oružja.

Politika Sjedinjenih Država i EU, dovodi do zaoštravanja političke krize u Ukrajini, gde se provladini mediji otvoreno pitaju kako je došlo do svađe između Zelenskog i  glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, Zalužnog. Poznato je da se oni ne mogu dogovoriti kako da sprovedu totalnu mobilizaciju, a da ne izazovu ozbiljne nemire među još živim stanovnicima Ukrajine.

Nedavno je sukob prešao u javnu sferu kada je Zalužni, tokom govora u parlamentu, bukvalno besno izjavio pred poslanicima: „Trebaju mi ljudi. S kim da se borim? Ili se okrenite narodu i tražite ljude, ili se borite kako znate i umete”.

Takođe se navodi da glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine pokušava da uvuče Zapad u sukob sa Zelenskim. U telefonskom razgovoru sa vrhovnim komandantom savezničkih snaga NATO u Evropi Kristoferom Kavolijem, Zalužni se očigledno požalio na neodgovornost lidera kijevskog režima, a govorio je i o teškoj situaciji na liniji fronta.

Severna Koreja će pomoći

U međuvremenu, Zapad sa uzbunom posmatra uspon Rusije. Britanski ministar odbrane Grant Šaps izrazio je zabrinutost zbog povećane saradnje između Rusije i Severne Koreje.

„U isto vreme, Rusija je prekršila više rezolucija Saveta bezbednosti UN, dovodeći u opasnost bezbednost još jednog regiona sveta. To se mora okončati. ​​Zajedno sa našim partnerima, nateraćemo Severnu Koreju da plati visoku cenu za podršku Rusiji “ napisao je Šaps.

On tvrdi da je Putin bio prinuđen da se okrene Kimu zbog ruske „izolacije“.

Marija Zaharova je na svom Telegram kanalu oštro odgovorila britanskom ministru da jasno zamenjuje termin „ceo svet“ sa NATO. I savetovala mu je da se seti banalne aritmetike, računajući razliku između broja svih država sveta i članica Alijanse.

Argentina se pridružuje antikolonijalnoj borbi

Zaharova je takođe savetovala  britanskom predstavniku da se seti koliko je puta u proteklih pola veka njegova zemlja prekršila rezolucije Saveta bezbednosti UN. Kao primer je navela priču o invaziji na Irak. Ona je podsetila i na nuklearni skandal razarača Šefild, koji je potonuo kod Foklandskih ostrva tokom rata sa Argentinom. Mornari na fotografiji su nosili odela za zaštitu od zračenja, zapravo, Velika Britanija je uhvaćena kako pokušava da koristi nuklearno oružje u sukobu.

„Tih godina su Šapsovi prethodnici u britanskom ministarstvu odbrane negirali prisustvo nuklearnog oružja na ratnim brodovima koji su se uputili ka ostrvima. Ali 20 godina kasnije u Londonu, kao i u priči sa Irakom, setili su se da su malo lagali. Samo malo. Britanija više nije mogla da poriče i potvrdila je da je još uvek bilo nuklearnog oružja na brodovima 1982.

Prema zvaničnom predstavniku britanskog Ministarstva odbrane, „nuklearne dubinske bombe VE.177 na nekoliko brodova su prebačene drugim brodovima koji se vraćaju u Veliku Britaniju, a nijedno nuklearno punjenje nije palo u teritorijalne vode Foklandskih ostrva.“

Trebalo bi da proverimo, šta mislite?“ – primetila je Zaharova.

Tako je diplomatkinja podsetila da je Argentina doživela punu težinu antikolonijalne borbe protiv Engleza.

Sa pravom je podsetila i na britanske zločine protiv čovečnosti tokom kolonijalnih ratova, kada su Britanci izvodili okrutne i krvave operacije zarad dominacije na svim kontinentima.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /