in

Ruske podmornice „Antej“- Evo čime su sve naoružane

Komandant Tihookeanske flote Ratne mornarice Rusije Viktor Lina potvrdio je da su u toku radovi na modernizaciji podmornica projekta 949A „Antej“ novim raketnim sistemom za rešavanje zadataka, sličnih zadacima podmornica serije „Jasen“.

Prema rečima komandanta Tihookeanske flote, podmornice projekta 949A imaju veoma dobar potencijal za modernizaciju.

-U toku je modernizacija jedne od podmornica projekta 949, koja će biti opremljena novim raketnim sistemom, novim radio-tehničkim naoružanjem, sistemima veze, novim servisnim sistemima. Ona je drugačijeg deplasmana, ali će rešavati iste zadatke kao i Jasen, rekao je Lina u intervjuu televiziji „Zvezda“.

Ranije je Sputnjik, pozivajući se na neoimenovane izvore, pisao da će modernizovane ruske podmornice „Antej“ projekta 949A imati najveći broj krstarećih raketa. One će moći da ponesu do 72 raketa „Kalibar“, „Oniks“ ili „Cirkon“. Ukupno naoružanje jedne podmornice projekta 949A će iznositi oko 100 jedinica raketnog, torpednog i raketno-torpednog oružja.

Podmornice 949A „Antej“ su projektovane u Centralnom konstruktorskom birou morske tehnike „Rubin“. U periodu 1985-1996. godine je bilo proizvedeno 11 podmornica ove klase. Podmornice imaju deplasman od oko 24.000 tona, a maksimalna dužina im je 155 metara. Osnovno naoružanje su im 24 hipersonične protivbrodske rakete „Granit“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /