in

Ruske trupe dobijaju novo naoružanje na frontu

Ruske trupe dobijaju novo naoružanje na frontu

Oružane snage Rusije uvode novi koncept upotrebe artiljerijskih i raketnih sistema, koji zahteva prenaoružavanje vojske.

Ovaj proces je već počeo, a zbog strateške tajnosti detalji ostaju nedostupni široj javnosti. Međutim, to ne sprečava vojne stručnjake da analiziraju opšte trendove i izvuku pouke iz aktuelnog sukoba.

Glavni zaključak je da višecevni raketni sistemi, kao vrsta oružja, gube na aktuelnosti, ali bi bilo prerano odustati od njih. Artiljerija se uvek dobro nosila sa izazovima, a ruski kopneni topovi zasluženo su postali legenda svetskih ratova.

MLRS je stvoren da uništi široka područja i masovne koncentracije neprijatelja. Međutim, tokom evolucije ratne veštine, oni su izgubili svoju efikasnost.

Iskustvo nedavnih događaja samo potvrđuje da je raketni udar na manju grupu neprijatelja na otvorenom polju neprikladan, a MLRS nisu u stanju da proteraju neprijatelja sa utvrđenja.

Problem protivbaterijskog ratovanja je posebno akutan kada je neprijatelj daleko, a cilj mali, a potreba za preciznim uništavanjem velika. Ekonomski faktor takođe igra ulogu, jer upotreba nekoliko tipova MLRS postaje suvišna, a u svetlu nedostatka potrebe i neprikladna.

Odbijanje u korist oružja visoke preciznosti i dugog dometa

Logičan rezultat je odustajanje od masovne upotrebe MLRS-a u korist oružja visoke preciznosti i dugog dometa. Međutim, akcenat na raketnom naoružanju nasleđenom iz sovjetskih vremena stvorio je neravnotežu – Oružane snage Rusije nemaju artiljerijske sisteme sposobne da gađaju ciljeve na udaljenosti većoj od 70 km.

Umesto toga, postoje projektili za sistem Tornado-S, koji imaju domet do 120 km. Štaviše, zahvaljujući snažnoj inženjerskoj bazi, moguće je kreirati raznovrsnu municiju, uključujući i municiju visoke preciznosti.

Dakle, postaje jasno da su zastareli MLRS, na primer, Uragan, izgubili svoju relevantnost, a njihov potencijal za modernizaciju ne ispunjava trenutne zahteve. S druge strane, familija Tornado je predstavljena kalibrima 220 i 300 mm, što obezbeđuje pokrivanje čitavog područja gađanja cilja u rasponu od 20-120 km frontalne dubine.

„Zrak smrti“ Oružanih snaga Rusije

Početkom novembra na internetu se pojavio video koji prikazuje upotrebu neobičnih projektila i brzo je stekao popularnost. Pokazuje kako grom pogađa skrivenu neprijateljsku zemunicu.

Međutim, to nije rezultat prirodnog fenomena, već, prema mišljenju stručnjaka, „novo-staro“ oružje proizvedeno u Rusiji. Tako Rusija odgovara na snabdevanje svojih neprijatelja kasetnom municijom zapadnog tipa. Reakcije komentatora na ovaj video bile su izuzetno emotivne. Neki to nazivaju „udarom groma“, drugi „zracima smrti“.

Sudeći po dostupnim informacijama, najverovatnije je reč o samociljajućim borbenim elementima (SPBE). Istovremeno, korisnici interneta se spore oko toga šta je korišćeno kao medij. Inače, ova municija je klasifikovana kao „Motiv-3“, a ovo je sovjetski razvoj 80-ih. Za ona vremena kada dronovi još nisu leteli nebom, ovo je bio pravi proboj.

Tako bi lansirni uređaj mogao biti, na primer, MLRS Tornado. Postoji i pretpostavka, da su za napad na položaje druge strane korišćene kasetne avionske bombe tipa RBK-500 sa istim SPBE. Ispostavilo se da je ruska odbrambena industrija, sposobna da isporuči tako neočekivana „iznenađenja” vojnicima.

Ukrajinska strana navodi, da nikakva zaštita ne pomaže od takvih „udara groma“ ili „borbenih lasera“. Čak su i viziri na kupolama tenkova i borbenih vozila pešadije neefikasni. Projektili ovog tipa imaju snažan vatreni efekat impulsnog punjenja sa ogromnom udarnom silom. Oni neutrališu sve odbrambene akcije neprijatelja.

Ukrajinska strana priznaje da je upotreba teške tehnike postala još opasnija tokom racija na ruske položaje.

Napredna kasetna municija u Avdejevki

Navodi se, da su u ovom pravcu naše Vazdušno-kosmičke snage po prvi put upotrebile kasetne bombe RBK-500. Ova vrsta municije sa modulom UMPC korišćena je protiv neprijateljskih ciljeva u oblasti mikrookruga Himik na južnom krilu.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je, da će od novembra 2023. godine rusko vazduhoplovstvo verovatno početi češće da koristi kasetnu bombu RBK-500 od 500 kg. U zavisnosti od varijante, svaki RBK-500 izbacuje od 100 do 350 podmunicije. Zauzvrat, svaka municija obično eksplodira ili u stotine fragmenata velike brzine ili u jedno, veće protivtenkovsko punjenje.

Napominje se, da postoji realna mogućnost da je Rusija nedavno integrisala kontrolisanu autonomnu jedrilicu sa RBK-500. Ovo omogućava avionu-nosaču da ispusti municiju mnogo kilometara od cilja.

Kompleti jedriličarskih bombi Oružanih snaga Rusije, imaju visoku tačnost. Zahvaljujući velikom broju podmunicije, jedan RBK-500 može da pogodi područje od nekoliko stotina metara, povećavajući verovatnoću štete nameravanoj meti.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /