in

Ruski dronovi Lancet pronašli ranjivost u zapadnoj vojnoj strategiji

Masovna upotreba dronova Lancet u Rusiji pokazuje nedostatak u vojnoj strategiji Zapada, koja je fokusirana na proizvodnju skupe opreme, navodi se u članku Filipa Pilkingtona u The National Interest.

Kako piše autor, u poslovanju postoji pojam „komodifikacija“: kada se nekadašnji luksuzni predmet pretvara u svakodnevni proizvod, a sličan proces, po njemu, „na svoj način“ doživljavaju vojni poslovi.

„Konflikt u Ukrajini je sasvim jasno pokazao da moderno ratovanje prolazi kroz brzu komodifikacija. Razlog je delimično ironičan: tehnologije koje su prvobitno razvijene posebno za vojne svrhe, na primer, GPS i napredna elektronska optika, prešle su u segment potrošača i postali pristupačniji“, ističe Pilkington.

Istovremeno, „najistaknutiji primer” tehnologije „komodifikovane” tokom ukrajinskog sukoba bile su ruske bespilotne letelice Lancet iz ZALA, koje se jednostavno i brzo sklapaju, naglašava Pilkington.

„Oni su bili naširoko korišćeni za uništavanje tenkova i druge opreme ukrajinskih oružanih snaga. Snimci lanceta koji uništavaju moderne tenkove poput nemačkih Leopard 2 postali su uobičajeni“, piše on.

Kao što je Pilkington primetio, kada se uporede troškovi, rezultat je „čisti apsurd“: po neto ceni, Rusija može da proizvede oko 314 lanceta za svakog nemačkog leoparda, uzimajući u obzir razliku u cenama u dve zemlje, ova cifra će porasti na 683.

„Ovo postavlja očigledno pitanje: da li će se Leopard 2 u svojim borbenim sposobnostima uporediti sa skoro sedam stotina Lanceta? Teško“, primećuje on.

Kao rezultat, autor dolazi do zaključka da „komodifikacija“ ratišta u Ukrajini dovodi u pitanje zapadnu vojnu strategiju, koja je u velikoj meri usmerena na proizvodnju skupe opreme.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /