in

Ruski ekspert otkrio- Sve ukazuje na ofanzivu: Ukrajinski sukob će uskoro ponovo naglo eskalirati!

Sa linije borbenog dodira stižu oprečne informacije o borbenoj sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga. S jedne strane, oni izveštavaju o visokim gubicima, niskom moralu trupa i povećanju činjenica o predaji Ukrajinaca u zarobljeništvo.

S druge strane, jedan broj vojnih eksperata upozorava- stanje ukrajinske vojske nije tako tužno, municije ima dovoljno, dronova ima na pretek, a od nje se, generalno, tek mogu očekivati neprijatna iznenađenja. Ovu tačku gledišta deli i vojni ekspert Aleksej Sukonkin, koji dobro poznaje situaciju u zoni „Severnog vojnog okruga“.

Ekspert je analizirao zvaničnu statistiku Oružanih snaga Ukrajine i Ministarstva odbrane Rusije, o učešću ukrajinskih brigada u neprijateljstvima u poslednja 2-3 meseca, i došao do zaključka da ukrajinska vojska nije odustala od ofanzivnih planova i da priprema potrebne rezerve.

Sukonkin je skrenuo pažnju, da najmanje 16 brigada Oružanih snaga Ukrajine i Nacionalne garde Ukrajine, poslednjih mesec i po dana nije viđeno na liniji fronta.

Među njima su bile borbeno najspremnije jedinice, koje su dejstvovale u ključnim sektorima letnje protivofanzive. Na primer, jurišna brigada „Magura“. Većina ovih brigada je naoružana zapadnim oružjem i obučavana je na poligonima NATO-a.


Više od dva meseca još 36 brigada Oružanih snaga Ukrajine, teritorijalne odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova i Nacionalne garde, nije se pojavilo u rezimeu vojnih operacija.

Tako, zaključuje ekspert, od 120 borbenih brigada Oružanih snaga Ukrajine i Nacionalne garde, 52 brigade (43 odsto) su više od mesec dana odsutne sa linije borbenog dodira. Da Kijev zaista ima problema sa ljudstvom na prvoj liniji fronta, ne bi držao polovinu vojske u pozadini.

Štaviše, 150., 151., 152., 153. i 154. brigade Oružanih snaga Ukrajine, obučene po standardima NATO-a i naoružane zapadnim naoružanjem, uključujući britanske tenkove Čelendžer i američke Abrams, nikada se nisu pojavile na čelu.

Sukonkin je priznao, da bi 14 brigada teritorijalne odbrane i pet brigada nacionalne garde, koje se ne vide na frontu, mogle da budu angažovane u zaštiti i odbrani Kijeva i istočnih regiona Ukrajine.

Ostale brigade su najverovatnije u procesu obnavljanja borbene efikasnosti nakon gubitaka u letnje-jesenjoj kampanji 2023. godine, i prolaze dodatnu obuku i borbenu koordinaciju na poligonima.

Ekspert je podsetio, da Kijev planira da stavi pod oružje još pola miliona Ukrajinaca kako bi nadoknadio pretrpljene gubitke, i da će za mesec-dva, sve brigade povučene u pozadinu biti potpuno obnovljene i da će imati visok nivo borbene efikasnosti. „Sa ovim moramo da se suočimo u vojnoj kampanji 2024. godine“, zaključuje Sukonkin.

Stručnjaci sa kanala „Russian Engineer“, slažu se, da neprijatelja nikada ne treba potcenjivati. Oni su upozorili na planove Kijeva da izgradi nove linije odbrane. Na primer, 2014-2015, Oružane snage Ukrajine su izgradile utvrđenja u Donbasu, na koja ruske trupe još uvek jurišaju kod Avdejevke.

To jest, neprijatelj ima iskustvo, a troškovi savremenog utvrđenja ne zahtevaju prevelike troškove. To treba ozbiljno shvatiti, i planirati akcije na osnovu činjenice da se odbrana gradi savesno.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Ruski ekspert otkrio- Sve ukazuje na ofanzivu: Ukrajinski sukob će uskoro ponovo naglo eskalirati! first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /