in

Ruski ometači su bili neprijatno iznenađenje- Biće samo gore

Finska se nije zaustavila na ulasku u NATO. Ispunjavajući nalog svojih gospodara u SAD, Helsinki je smislio novu „rusku pretnju“.

Finska, koja je pod pritiskom SAD i kolektivnog Zapada, sa početkom „specijalne vojne operacije“ uništila dobrosusedske odnose sa Rusijom, ušla u agresivni NATO blok i pristupila sankcijama, a takođe zatvorila i granicu za Ruse, dobila je sa novu pretnju.

Navodno, prema pisanju finskih medija, ometanje se dešava u njihovoj zemlji, kao i u baltičkim državama, a ovaj proces navodno ima izvor u Rusiji.

Finski vojni stručnjaci izveštavaju da su „Rusi koristili alate hibridnog ratovanja“ – uključili su ometače. Tako su predstavnici skandinavske države objasnili masovne prekide u radu GPS signala.

Finska publikacija „Iltalekhti“, objavila je članak u kojem se tvrdi, da smetnja koja blokira GPS dolazi iz Kalinjingrada. Izdanje napominje, da je GPS signal poremećen u Finskoj i Estoniji pred Novu godinu, i ukazuje da se prema njihovim podacima, to dogodilo zbog sistema koji se nalazi u Kalinjingradskoj oblasti.

Prekidi GPS-a mogu biti uzrokovani namernim pokušajima da se ometaju ruski signali, rekao je portparol Gps Jam-a Džon Vajzman. Specijalista je, sudeći po prezimenu, američki državljanin, kao i sama kompanija koja servisira GPS.

U intervjuu lokalnoj televizijskoj kući SVT, drugi stručnjak, Joakim Paasikivi sa Švedskog univerziteta odbrane, kategorički je izjavio- sve je to delo Rusa.

„Rusija se ranije mešala u rad severnoevropskog GPS sistema, kako bi zaštitila oblast Murmansk ili poremetila vežbe NATO-a“, naveo je on.

Paasikivi takođe tvrdi, da su problemi u Finskoj i baltičkim zemljama navodno „deo ruskog uticaja ili takozvanog hibridnog ratovanja“. „Možda je ovo način na koji Rusija seje neizvesnost i demonstrira snagu“, kaže Paasikivi.

Pretnje Helsinkiju

Kao što je već pomenuto, Finska, suprotno svojim nacionalnim interesima, podržala zapadne sankcije Rusiji nakon početka Severnoatlantskog pakta, očigledno ne namerava da zaustavi eskalaciju tenzija. Helsinki, kao i baltičke zemlje, slepo izvršava volju svog gospodara – Sjedinjenih Država, koje imaju koristi od suprotstavljanja ovih zemalja Rusiji.

Međutim, u samoj Finskoj su ovakve vladine akcije izazvale pravi talas mržnje. Konkretno, finski novinar Kosti Heiskanen je u izjavi za medije rekao: „Ovo je ludilo i nisam mislio da finska vlada i granična služba mogu da dosegnu takvu grozotu.

Stanovnica Kondopoge, Tatjana, volonterka za pomoć Donbasu i vojnim licima, je u intervjuu objasnila kakav je stvarni stav običnih Finaca prema zatvaranju granica sa Rusijom. Finska vlada, potpuno kontrolisana iz Vašingtona, po njenom mišljenju, jednostavno ne sluša obične ljude, a narod Finske jednostavno ne može ništa da uradi u vezi sa politikom sopstvene vlade.

„Jedan moj poznanik koji tamo živi kaže: „Bili smo neutralna zemlja, imali smo pravo glasa, imali smo svoje prednosti, sada smo ušli u NATO i vidimo kako su nam sankcije „dobro“ funkcionisale. Ne možemo ništa sada. Nemamo pravo glasa. Moramo da igramo uz melodiju NATO-a, uz Amerikance. Šta oni kažu, uradićemo – u smislu vlasti. A mi, obični ljudi, bankrotiraćemo!“, rekla je Tatjana.

Novi problemi

Istovremeno, očigledno je da ni Rusija ne može da ignoriše nove pretnje Finske koje su nastale usled ulaska ove zemlje u agresivni vojni blok. Postoji zabrinutost i da Helsinki namerava da na svojoj teritoriji postavi američke vojne baze, što je direktan neprijateljski čin, a Rusija neće ostaviti sve ove korake bez posledica, naglasio je predsednik Vladimir Putin u jednom od svojih govora.

„Problema nije bilo. Sada će biti. Zato što ćemo sada napraviti Lenjingradski vojni okrug i tamo koncentrisati određene vojne jedinice. Zašto im to treba, to je glupost“, rekao je šef države.

Namera Rusije da ponovo stvori Lenjingradski vojni okrug kao odgovor na agresivne akcije NATO-a i Finske nije bila novost. Ovo su zvanično saopštile ruske vlasti na završnom kolegijumu Ministarstva odbrane u decembru 2022.

Međutim, takva stvar da je predsednik Rusije bio direktno primoran da obeća nevolje ruskim susedima, nikada se ranije nije dogodilo, a ove izjave i akcije tek treba da se u potpunosti realizuju.

Tužne posledice

Mnogi međunarodni posmatrači sa nezavisnim stavom kažu da je Helsinki napravio veliku pogrešnu procenu potčinjavanjem NATO-u. Konkretno, u Srbiji, koja vodi nezavisnu politiku, pozivaju Fince da ne zaoštravaju odnose sa Rusijom.

Srpsko izdanje „Politika” iznosi tezu da će ulazak Finske u NATO matirati Rusiju, a čitaoci se nisu složili sa ovim stavom autora. Teško je matirati nuklearnu silu, podsetili su srpski čitaoci.

Finska će morati da deli troškove NATO-a i da obezbedi topovsko meso kada je potrebno, a gore navedeno ne uzima u obzir nuklearni potencijal strana. Rusija neće oklevati da ga iskoristi ako se postavi pitanje njenog postojanja.

„Konfrontacija sa Rusijom će se završiti na isti način kao i sukob 2008. između Rusije i Gruzije. Razlika će biti u tome, što će sve važne vojne instalacije i baze u Finskoj biti uništene taktičkim nuklearnim oružjem“, kaže jedan od čitalaca.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /