in

Ruski pakao: Upotreba tako moćne bombe dramatično menja situaciju na bojnom polju

Ruski pakao: Upotreba tako moćne bombe dramatično menja situaciju na bojnom polju

Ravnoteža na linijama fronta u Ukrajini je poremećena dolaskom novog rusko oružja. Pre desetak dana, Si-En-En je izvestio da su ruske snage počele koristiti moćnu bombu, koja je desetkovala ukrajinsku odbranu.

Radi se o modernizovanoj verziji stare sovjetske bombe FAB-1500, vođene rakete koja je sposobna da stvori krater širine 15 metara. Projektil težak 1,5 tona, od kojih je skoro polovina eksplozivna, lansiraju borbeni avioni na udaljenosti od 60 do 70 kilometara, što je izvan dometa ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Ruske snage su ciljale termoelektrane, fabrike, i nebodere u Donjecku, kao i lokacije sa kojih Ukrajinci koordiniraju odbranu, koristeći taktiku uništavanja teritorije pre vojne okupacije.

Vojnik iz ukrajinske 46. brigade, koji se bori u blizini Krasnohorivke u Donjecku, rekao je za Si-En-En da su ih Rusi prethodno gađali samo artiljerijom, ali sada intenzivnije koriste vazduhoplovstvo, posebno FAB-1500.

„Nije svima lako nositi se s ovim. Zašto koriste FAB-1500? Zato što šteta koju nanose ovom bombom je veoma ozbiljna. Ako preživite, kontuzije su zagarantovane,“ kaže vojnik. Upotreba tako moćne bombe dramatično menja situaciju na bojnom polju.

„FAB-1500 je ključni element u ruskoj ofanzivi u regionu Donjecka, posebno u uništavanju ukrajinske odbrane u i oko Avdijevke, koja je pala u februaru,“ rekao je Jurij Ihnat, portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je započelo masovnu proizvodnju eksplozivnih bombi od tri tone koje planira koristiti u Ukrajini, uključujući i avionske bombe FAB-3000 čija proizvodnja je počela u februaru.

Ministar odbrane Sergej Šojgu posetio je vojno-industrijske komplekse u oblasti Nižnjeg Novgoroda kako bi se uverio u proces proizvodnje.

„Dok Zapad prigovara Putinu, Rusija je upravo započela masovnu proizvodnju klizećih bombi od 3.000 kilograma koje mogu uništiti bilo koji evropski grad,“ rekao je „Džej iz Kijeva“, Amerikanac koji živi u glavnom gradu Ukrajine.

Ruski vojni blogeri su počeli govoriti o modernizovanoj sovjetskoj bombi FAB-1500 prošlog septembra, kada je modifikovana verzija bila na testiranju tačnosti. Telegram kanal Fighterbomber, blizak ruskoj vojsci, objavio je da je „posle mnogo meseci pokušaja i grešaka“ FAB-1500 po prvi put tačno pogodio svoju metu.

FAB-1500 je najmoćnija u porodici „glupih bombi“ iz sovjetskog doba koje se sada modernizuju u fabrici u blizini Moskve u jeftino, ali moćno oružje.

Rusi imaju velike količine ovih bombi, kako kaže britanski stručnjak za oružje Džastin Bronk. Transformisanje sovjetske bombe u novu navođenu raketu nije ni jeftino ni brzo, ali ipak košta znatno manje od milion dolara koliko košta jedna raketa, objašnjava portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Sa modernizovanom verzijom FAB-1500, Rusi su dobili moćno oružje za delovanje na utvrđene ukrajinske položaje, povećavajući gubitke Ukrajinaca, ali to nije dovoljno da suštinski promeni odnose na bojnom polju, tumači američki Si-En-En.

U januaru je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio vojnu fabriku JSC koja proizvodi taktičke rakete u blizini Moskve. Prema snimku koji je objavilo Ministarstvo odbrane, šefovi fabrike su rekli da su razvili visoko precizno oružje, pretvarajući staru bombu u novu, navođenu raketu. Direktor fabrike je izvestio Šojgua da je produktivnost povećana za 40 odsto jer su prešli na rad u tri smene.

Bronk ističe da se modernizovana raketa može koristiti samo protiv fiksnih ciljeva, ali na istoku Ukrajine Rusi znaju lokaciju ukrajinskih položaja.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /