in

Ruski raketni udar na bazu plaćenika u Ukrajini označava početak francusko-ruskog hladnog rata

Ruske oružane snage su 16. januara uveče izvele raketni napad na štab pretežno francuskih evropskih stranih boraca u Ukrajini. Ruski izvori su kasnije izvestili da su meta bili vojni instruktori i da je napad izazvao najmanje 80 žrtava, od kojih je 60 ili više ubijeno.

Ruski državni mediji objavili su da su to osoblje „visoko obučeni specijalisti koji rade na specifičnim sistemima naoružanja koji su previše složeni za prosečne ukrajinske regrute“, što je „neko od najsmrtonosnijih i dalekometnih oružja u ukrajinskom arsenalu stavilo van upotrebe dok ne bude više specijalista nalaze se” da ih zamene.

Ove tvrdnje su u skladu sa jakim konsenzusom među analitičarima da su ugovarači iz celog zapadnog sveta odigrali značajnu ulogu, da bi omogućili ukrajinskim oružanim snagama da apsorbuju velike količine složenog zapadnog naoružanja, za čije delovanje je za većinu potrebno nekoliko godina obuke.

Ključni primer je američki PVO sistem MIM-104 Patriot, za koji se smatralo da ukrajinsko osoblje nije u stanju da deluje najranije pre 2024. godine, ali koji je u zemlji počeo da deluje početkom 2023. godine. Ovo je bilo teško objasniti osim sa prisustvo stranog osoblja.

Strani borci su posebno bili na meti ruskih snaga od eskalacije rusko-ukrajinskih neprijateljstava do rata u punom obimu u februaru 2022. godine. Rani primer je gađanje vojne baze za obuku u Javorivu ispod 15 km od poljske granice, gde je 13. marta 2022. godine nalazilo se blizu 1000 stranih boraca, ubivši oko 180 vojnika.

Drugi je bio precizni udar koji su balistički raketni sistemi Iskander-M pokrenuli na strane borce Gruzijske Legije krajem aprila 2023. godine, uništivši 15 vozila, ubivši do 60 ljudi i teško ranjeno više od 20.

Kako se Ukrajina suočava sa sve ozbiljnijim nedostatkom osoblja, ruski izvori su izvestili da je priliv „visokokvalitetnih plaćenika sa specijalnim veštinama“ od kraja 2023. godine da bi zamenili značajan broj ukrajinskih specijalista ubijenih u neuspelim višemesečnim ofanzivama protiv ruskih snaga koje su počele u junu 2023. godine.

Francuska je dugo bila vodeći izvor plaćenika među zapadnoevropskim državama, pri čemu su one igrale veliku ulogu u višestrukim sukobima, posebno u Africi, unapređujući interese Zapadnog bloka od ranih godina Hladnog rata.

Kako su Sjedinjene Države obustavile dalju vojnu pomoć Ukrajini zbog protivljenja republikanaca daljem trošenju sredstava na ratne napore, dok se Nemačka bori da dobije domaće odobrenje za donaciju novih krstarećih raketa ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu, Francuska je igrala sve značajniju ulogu ulogu u sukobu.

To je uključivalo eskalirane transfere krstarećih projektila SCALP i „nekoliko stotina“ bombi koje će biti isporučene naredne nedelje, a francuski predsednik Emanuel Makron je nagovestio da bi Pariz mogao da pruži formalne bezbednosne garancije Kijevu jer ratni napori izgledaju sve nepovoljniji za zapadne interese.

Rusija je posebno igrala centralnu ulogu u podrivanju francuskog uticaja u njenoj najkritičnijoj spoljnoj sferi, odnosno zapadnoj i centralnoj Africi, kroz podršku novim vojnim vladama u bivšim francuskim kolonijama nakon serije državnih udara širom regiona.

Ovo uključuje ne samo proširenje ekonomskih veza, već i podršku naoružanju, obuci i bezbednosti kroz prisustvo ruskih izvođača, što je ozbiljno ograničilo sposobnost Francuske da potvrdi svoj uticaj ili nasilno obnovi frankofone vlade u regionu.

S obzirom da su francuske veze sa bivšim kolonijama u Africi od egzistencijalne važnosti za ekonomsko zdravlje zemlje, veliki broj francuskih analitičara protumačio je preveliku francusku posvećenost ratnim naporima u Ukrajini u kontekstu posebno loših odnosa Pariza sa Moskvom kao rezultat njihovog strateškog nadmetanja u Africi.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /