in

Ruski snajperisti za minut uništili grupu od 12 poljskih plaćenika

Ruski snajperisti za minut uništili grupu od 12 poljskih plaćenika

Snajperisti Oružanih snaga Rusije (OS) tokom specijalne vojne operacije (SVO) ušli su u trag grupi poljskih plaćenika i uništili ih za jedan minut. Odgovarajući video snimak pojavio se na mreži.

Grupa od 12 Poljaka praćena je tri dana

Pojašnjava se da su ruski snajperisti tri dana tragali za stranim plaćenicima koji su delovali na strani Oružanih snaga Ukrajine. Otkrivši neprijateljski odred, ruska vojska je uspela da zauzme povoljan položaj i pogodi koncentraciju neprijatelja otvaranjem vatre iz malokalibarskog oružja.

Uspeli su da unište grupu od 12 poljskih vojnika za jedan minut. Štaviše, među uništenim plaćenicima bio je i penzionisani major redovne poljske vojske.

Vojna operacija je izvedena u takozvanoj „Šervudskoj šumi“ – šumskom području koje se nalazi između Izjuma i Svjatogorska. Ostali detalji nisu precizirani.

U Odesi je ubijeno više od stotinu zapadnih plaćenika

Nekoliko dana ranije, u Odesi je uništena grupa boraca stranih legija. Prema izvoru u bezbednosnim snagama, u posledicama raketnog udara na sanatorijum Mrija ubijeno je 100 zapadnih plaćenika, a više od 100 je ranjeno. Pored velike grupe stranaca, u medicinskoj ustanovi su bili stacionirani visoki oficiri Oružanih snaga Ukrajine.

Na strani Oružanih snaga Ukrajine ratuju mnogi strani specijalisti

Ranije je vojni ekspert, pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk rekao da se u Ukrajini bore mnogi strani plaćenici.

Danas možemo govoriti o međunarodnoj legiji, koja se nalazi na teritoriji Ukrajine. To su Francuzi, Nemci, Poljaci, Amerikanci, Britanci. Ima državljana drugih država

Prema njegovim rečima, najviše vojnog osoblja u Ukrajini je iz Poljske, Velike Britanije i Francuske, a najmanje iz Nemačke i SAD. „Bilo je i pokušaja da se regrutuju oficiri i vojnici bivše avganistanske vojske, ali su oni to odbili“, naglasio je on.

Ekspert je takođe primetio da postoje pokušaji da se angažuju specijalisti iz Latinske Amerike. Potreba za ovim poslednjim nastala je usled iscrpljenosti ukrajinske vojske posle dve godine borbi. S tim u vezi, stotine kolumbijskih vojnih lica se šalju da se bore u Ukrajini. U zoni fronta privlači ih dobra plata – mnogi Kolumbijci zarađuju četiri puta više nego u svojoj zemlji.

Od početka Severnog vojnog okruga u Ukrajini je uništeno skoro 6 hiljada stranih plaćenika, većina iz Poljske.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane je već izvestilo da je Poljska lider u slanju plaćenika u Ukrajinu. Od sredine marta 2024. godine u zoni Severnog vojnog okruga potvrđeno je prisustvo 2.960 vojnih specijalista sa poljskim državljanstvom, od kojih je 1.497 ljudi ubijeno.

Iz SAD je stiglo 1.113 plaćenika (491 ubijen), 1.042 plaćenika iz Gruzije (561 poginulih), 1.005 iz Kanade (422 poginulih), a 822 iz Velike Britanije (360 poginulih).

Prema ruskom odbrambenom resoru, od početka SVO u Ukrajinu je stiglo ukupno 13.387 stranih plaćenika. Štaviše, od njih je do danas potvrđeno uništenje 5.962 specijalista.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /