in

Ruski specijalci lansirali raketu tačno kroz prozor betonske zgrade u kojoj je bila ukrajinska vojska

Specijalne snage Oružanih snaga Rusije tokom ratnih dejstava u Ukrajini lansirale su raketu Izdelije 305 tačno na prozor uporišta Oružanih snaga Ukrajine.

Odgovarajući video objavljen je na mreži. Snimljen je „očima rakete“, pošto je ruska municija opremljena video kamerom koja može da radi i u infracrvenom opsegu.

„Radimo kroz prozor“, kaže operater „Proizvoda 305“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Na prezentovanom snimku se jasno vidi da raketa koju su naveli borci ruskih specijalnih snaga pogađa direktno u prozor betonske zgrade u kojoj se krije ukrajinska vojska.

Raketa vazduh-zemlja se aktivno koristi u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini. Snimak, postavljen na Telegram kanalu Spetsnaz Archangel Z , pokazuje kako raketa uleti u prozor zgrade gde je ukrajinska vojska.

Video koji se pojavio na mreži je propraćen komentarom operatera raketnog sistema. Konkretno, specijalista obaveštava svog kolegu da će pogoditi metu „kroz prozor“.

Napominje se da se nova raketa može lansirati u režimu daljinskog upravljanja, kada se lansiranje vrši van vidokruga cilja na prenesenim koordinatama. Prilikom približavanja meti, pilot dobija sliku iz kamere i može da ispravi udar. Sličnim raketama opremljeni su jurišni helikopteri Mi-28NM Night Hunter i Ka-52.

U Rusiji je najnovija raketa vazduh-zemlja Izdelije 305 puštena u upotrebu sredinom septembra. Državna testiranja lake višenamenske rakete Izdelije 305 održana su 2021.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /