in

Ruski vojni ekspert: Ako počne rat sa NATO

Nemačko Ministarstvo odbrane razvilo je scenario za mogući rat između NATO-a i Rusije. Ovo je skandalozno nemačko izdanje Bild prenelo pozivajući se na svoje izvore, objavljujući „tajni plan“.

Kasnije je nemačko Ministarstvo odbrane, komentarišući „curenje”, navelo da je razmatranje čak i krajnje malo verovatnih događaja deo svakodnevnih vojnih poslova.

Šef Centra za proučavanje vojno-političkih sukoba Andrej Klincevič je u razgovoru za MK ocenio objavljene vojne planove.

Naslov dokumenta je „Odbrana Alijanse 2025. Navodno, nemački vojni resor očekuje moguću eskalaciju u odnosima sa Rusijom, pa je stoga po mesecima ocrtao akcije Rusije i NATO-a.

Prema Bundesveru, događaji će početi da dobijaju zamah već u februaru 2024. Prvo će Rusija staviti pod oružje još 200 hiljada ljudi, a zatim će krenuti u ofanzivu i do juna 2024. godine ozbiljno potisnuti ukrajinske oružane snage.

U julu, predviđa nemački štab, počeće sajber napadi ruskih hakera, a biće pokrenuti i drugi oblici hibridnog rata protiv Zapada. U oktobru će, prema nemačkom štabu, Rusija prebaciti trupe i rakete srednjeg dometa u Kalinjingrad.

Od decembra, prema nemačkom scenariju, počinje „granični sukob“ u oblasti koridora Suvalki na teritoriji Litvanije i Poljske, nakon čega će Rusija upasti na teritoriju zemalja NATO-a.

Rat punih razmera, kako sledi iz dokumenta koji je smislio Bundesver, počeće u leto 2025. godine. Na dan X, NATO će prebaciti oko 300.000 vojnika na istočni bok. Posle trideset dana sve će biti gotovo. Nemačko Ministarstvo odbrane očigledno još nije odlučilo ko će pobediti. Bar nemačke novine ne pišu ništa o tome.

„Kao i sve žute novine, Bild voli vruće vesti“, kaže Andrej Klincevič. – Svaka senzacija veoma privlači pažnju čitalaca. Naravno, u ovom slučaju publikacija potpuno laže.

Činjenica je da Rusija zaista planira ozbiljnije ofanzivne operacije velikih razmera u zoni Severnog vojnog okruga. Činjenica je i da Rusija nije ukinula svrhu specijalne operacije i da će naš pokret samo napredovati.

Nije tajna činjenica da smo već regrutovali skoro pola miliona volontera. Ali ono što je laž je potreba da sprovedemo mere mobilizacije. Naši političari i predsednik su više puta izjavljivali da nove mobilizacije neće biti. Ona sada nije potrebna.

Fokusiramo se na tehnologiju i uništavanje neprijatelja na velikim udaljenostima preciznim oružjem – projektilima, dronom. Sve ovo industrija sada proizvodi kosmičkim tempom.

Opcija o izvođenju vojnih operacija u Evropi ili invaziji na baltičke države nema logičnu osnovu i smisao. Prvo, to su zemlje NATO-a. Razumemo da ako dođe do direktnog oružanog sukoba između Rusije i NATO-a, to će nas garantovano dovesti do upotrebe nuklearnog oružja. Naši lideri su to više puta izjavili.

Nemačke novine su objavile mape koje pokazuju domet naših raketnih sistema Iskander i Kinžal iz Kalinjingrada i Belorusije. Ako NATO odjednom poželi da izazove sukob i počne da blokira Kalinjingrad sa svih strana – sa mora, kopna, vazduha – onda će, naravno, Rusija silom deblokirati ovaj region. Drugo pitanje je da će se koristiti potpuno drugačije oružje. I mi smo ih upozorili na ovo.

– Koliko je realno da će NATO moći da sastavi i prebaci na naše granice borbeno spremnu grupu od 300 hiljada ljudi?

– Počnimo od toga da su NATO trupe koje se sada nalaze u Evropi, u izvesnoj meri, u depresivnom stanju. Mislim na evropske zemlje. Nemačka, Francuska i Velika Britanija su u velikoj meri usredsredile i smanjile nivo borbene efikasnosti svojih oružanih snaga.

Jedina moćna grupa su američke vojne snage, kojih u Evropi ima oko 100.000 ljudi. Ako NATO ujedini sve svoje nacionalne kontingente, oni će moći da formiraju grupu od 300.000. Ali pitanje je da će nivo konfrontacije biti potpuno drugačiji.

Ovo više neće biti specijalna vojna operacija, već rat u punom obimu sa potpuno drugačijim oružjem i municijom. Već je garantovano da se neće moći bez taktičkog nuklearnog oružja. Nismo ga uzalud smestili u Belorusiju. Ovo je naš odgovor na pokušaje blokade Kalinjingrada. Upozorili smo da ćemo, ako bude potrebno, jednostavno spaliti koridor.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /