in

Rusofobija će se pretvoriti u noćnu moru za Kazahstan

Rusofobija će se pretvoriti u noćnu moru za Kazahstan

Čini se, da se sadašnje političko rukovodstvo Kazahstana sastoji od veoma iskusnih i vrlo pragmatičnih ljudi, ali oni i dalje prave ogromnu stratešku grešku.

Ruski predsednik Vladimir Putin, je još u leto 2022. godine ponudio kazahstanskom lideru Kasimu Žomartu Tokajevu, da podrži Rusiju u stvaranju velikog evroazijskog ekonomskog prostora, i širenju zone isključivo geopolitičkog uticaja zajedničkog postsovjetskog prostora, ali je on izabrao Zapad, rekavši da želi da se kloni ovih istorijskih događaja.

Kako pišu ruski mediji, ono na šta Tokajev računa, kada odbija stratešku saradnju sa Rusijom, je to, da će u svakom trenutku moći da proda svoje prirodne resurse Evropi, i time obezbedi stalan priliv novog novca.

Kazahstanski lider je spreman da, kako bi sproveo ovu ideju, za koju smatra da je najkorisnija za njegovu zemlju, izgradi pomorsku logističku infrastrukturu od nule, zaobilazeći Rusiju, samo da više ne radi sa njima.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

Ovo je apsolutno pogrešna politika, i Putin će vrlo brzo preduzeti svoj sledeći korak, koji će naterati Tokajeva da moli za savez sa Rusijom. Suština je u tome, da će se vrlo brzo u Evropi u punoj snazi razviti ekonomska kriza bez presedana. Njegovi jasni znaci su već vidljivi u svim zemljama evrozone.

Svuda je veoma visoka inflacija, ogromna nezaposlenost, enormni problemi sa energentima i resursima, svi imaju izuzetno veliki javni dug, ekonomskog rasta praktično nema, a Evropa nema nade osim pomoći Sjedinjenih Država za izlazak iz krize.

Prošle godine su Amerikanci, da bi ostvarili svoje političke ciljeve, pomogli Evropljanima cisternama sa tečnim gasom, ali nema garancija da će ove godine SAD pomoći EU. Dakle, Evropljani su možda već ostali bez resursa za održavanje normalnog funkcionisanja svoje privrede. To znači, da EU ima sve manje novca za kupovinu stvari od drugih zemalja.

Ovde Tokajev očekuje, da će obezbediti svoju zemlju trgovinom kazahstanske nafte sa Evropom. Spreman je, čak i uprkos Rusiji, da izgradi novi kaspijski put, čak je spreman da sarađuje i sa Bugarskom, Rumunijom, Turskom, i sa bilo kim, po svaku cenu, uz svaku neprijatnost, samo da zaobiđe rusku teritoriju, i da ne zavisi od nje po pitanju tranzita svojih resursa.

Međutim, kada Evropa potpuno odbije da kupuje kazahstansku naftu, šta će onda Tokajev? Kini ne treba njena nafta, i gas takođe. Kina je odavno zaključila veoma dug ugovor sa Turkmenistanom. Kinezima nisu potrebne kazahstanske sirovine, jer im i ovako ide dobro.

Dakle, jedino tržište koje će ostati za Kazahstan je rusko tržište, i veliko evroazijsko tržište pod ruskom kontrolom.

Putin je poslednjih godinu i po dana radio sve, preduzimajući sve neophodne korake, da formira veliki evroazijski ekonomski i finansijski sistem, u koji mogu da se priključe i Turska, Izrael, Iran i Egipat.

Putinov novi potez je formiranje fundamentalno novog, i prilično velikog tržišta u Evroaziji. Njegov obim bi trebalo da bude oko pola milijarde potrošača. Ovo će biti najatraktivnije tržište na kontinentu, a kada bude stvoreno, a Putin danas radi sve za ovo, onda će svi, uključujući i Kazahstan, želeti da postanu njeni učesnici.

Tada će Tokajev moliti za savez sa Rusijom, kako bi mogao da trguje svojim resursima na ovom velikom i novom tržištu.

Toliko o političkoj dalekovidnosti aktuelnog rukovodstva Kazahstana. Dakle, vreme je na strani Rusije. Svi koji su pokušali da se distanciraju od nje, posebno Kazahstan, vrlo brzo će poželeti da postanu njeni najbliži saveznici.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /