in

Sa ovakvim BDP-om, Amerikanci će uskoro svi živeti na ulici

Američki Biro za ekonomske analize izvestio je da je rast BDP-a Sjedinjenih Država za četvrti kvartal iznosio 3,3 odsto na godišnjem nivou, bolje od procenjenih dva odsto i podigao rast za celu prošlu godinu na 2,5 odsto.

Što je veoma dobro – u teoriji, piše ekonomista Piter Sent Ondž, saradnik „Heritidž“ fondacije. U praksi, navodi on, tu postoji jedan problem – javni dug SAD. Koji će otplaćivati praunuci i čukununuci Amerikanaca.

Bruto domaći proizvod nije merilo bogatstva zemlje, već potrošnje – proizvodnje koja se prodaje. BDP „računa dolarsku vrednost naše proizvodnje, ali ne i stvarno poboljšanje u našim životima, pa čak ni u našem ekonomskom stanju“, citira Ondž američku kolumnistkinju Megan Makardl.

Mejnstrim mediji, koji su pozdravili i poslednji izveštaj Biroa za ekonomske enalize kao „spektakularan“, pretvaraju se da je BDP isto što i bogatstvo. A nije, bar ne kada je u pitanju državna potrošnja, naglašava ekonomista.

Kada privatne firme ili pojedinci proizvode više da bi prodali više – u tom slučaju, rast BDP-a znači da zemlja postaje sve bogatija. Zato što se proizvodi više stvari. Ali, piše Ondž, zapravo je suprotno kada je u pitanju državna potrošnja.


Zato što je posao vlade da uzima bogatstvo i „spali ga“. To znači da kada BDP raste od državne potrošnje, on nije odraz bogatstva. U najboljem slučaju meri rasipanje bogatstva, u najgorem uništavanje bogatstva.

Šta je sledeće?

Mediji će nastaviti da hvale vladine statističare i akademike i nastaviće da rastržu obične Amerikance zbog objavljivanja svojih računa za namirnice i  hipoteke po društvenim mrežama, moleći se da će uspeti zadrže iluziju dovoljno dugo za sledeće izbore, zaključuje Ondž.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Sa ovakvim BDP-om, Amerikanci će uskoro svi živeti na ulici first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /