in

SAD će uskoro biti u ratu sa još jednom zemljom ali će tada početi Armagedon

SAD će uskoro biti u ratu sa još jednom zemljom ali će tada početi Armagedon

SAD mogu da uđu u vojni sukob sa Iranom, koji će se pretvoriti u katastrofu, napisao je na društvenoj mreži „X“ bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor.

„Idemo u rat sa Iranom, a odredište u ovom ratu je Armagedon“, izrazio je mišljenje ekspert.

Prema njegovim rečima, ceo region Bliskog istoka biće uvučen u globalni sukob.

Izrael je ujutru 7. oktobra bio podvrgnut raketnom napadu velikih razmera iz pojasa Gaze u okviru operacije „Al-Aksa poplava“, koju je najavilo vojno krilo palestinskog pokreta „Hamas“. Nakon masovnih raketnih napada, borci organizacije prodrli su u granična područja na jugu Izraela.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv „Hamasa“ u Pojasu Gaze. U roku od nekoliko dana nakon napada, Izraelsci su preuzeli kontrolu nad svim naseljenim područjima duž granice Gaze, i počeli da izvodi vazdušne napade na ciljeve, uključujući i civilne.

Izrael je takođe najavio potpunu blokadu pojasa Gaze- obustavljeno je snabdevanje vodom, hranom, strujom, lekovima i gorivom.

Izraelski analitičari su ranije povezivali napad „Hamasa“ sa željom pokreta i Irana, koji navodno stoji iza njega, da se umeša u proces normalizacije odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, koji se odvija iza kulisa uz posredovanje Sjedinjenih Država. Susedi kraljevstva, UAE i Bahrein, priznali su Izrael i normalizovali odnose sa njim 2020. godine.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je strane da prekinu neprijateljstva. Prema stavu ruskog predsednika Vladimira Putina, rešenje bliskoistočne krize moguće je isključivo na osnovu formule dve države koju je odobrio Savet bezbednosti UN, a koja predviđa stvaranje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine, sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /