in

SAD i EU tajno pregovaraju sa Ukrajinom o završetku rata

SAD i EU tajno pregovaraju sa Ukrajinom o završetku rata

Američki i evropski zvaničnici počeli su tiho da razgovaraju sa Ukrajinom, o mogućnosti održavanja mirovnih pregovora sa Rusijom, i o tome kako bi takav pristup pomogao da se okonča sukob, prenosi En-Bi-Si, pozivajući se na visokog američkog zvaničnika, kao i bivšeg zvaničnika upoznatog sa procesom.

U okviru konsultacija, kako navodi TV kanal, dotaknuta je mogućnost kompromisa koji bi Ukrajina morala da napravi, da bi sklopila neku vrstu posla sa Rusijom. Pregovori, koji su bili „delikatne“ prirode, vođeni su u oktobru uz učešće predstavnika više od 50 zemalja koje podržavaju Ukrajinu.

Zapadni saveznici, nastavlja NBC, sumnjaju u sposobnost da nastave da podržavaju Ukrajinu. Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena takođe je zabrinuta što Ukrajini „ponestaje snage“, verovatno misleći na velike gubitke osoblja i opreme. Rusija, po njihovom mišljenju, i dalje ne pokazuje znake iscrpljenosti.

Osim toga, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ima velikih poteškoća sa mobilizacijom. „Ljudstvo Ukrajine je trenutno najveća briga Bajdenove administracije“, rekao je jedan izvor, naglašavajući, da bi saveznici mogli da isporuče Kijevu više oružja, „ali bez kompetentnog vojnog osoblja koje će ga upotrebiti, ono će biti od male koristi”.

Bajdenova administracija je takođe zabrinuta zbog pada javnog interesa za ukrajinsku krizu, usred pogoršanja palestinsko-izraelskog sukoba. Štaviše, javna podrška daljim isporukama naoružanja za potrebe ukrajinskih snaga nastavlja da opada. Poslednji veliki paket pomoći koji je Bajden tražio za Ukrajinu nije prošao odobrenje Kongresa.

Zastoj i iscrpljivanje zaliha

Sjedinjene Države su već priznale, da su morale da smanje obim paketa vojne pomoći dodeljene Ukrajini „kako bi povećale podršku“, kako je 3. novembra zvanično saopštio sekretar za štampu Bele kuće, Karin Žan Pjer. Sredstva koja je prethodno odobrio Kongres blizu su iscrpljivanja, najavila je ona.

Ranije je, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Valerij Zalužni, u intervjuu za časopis „The Economist“ rekao, da je sukob u Ukrajini zašao u ćorsokak, i da Kijev neće moći da postigne iskorak. Rusija nastavlja da postiže vojne uspehe u zoni specijalnih operacija, izjavio je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Rusija dosledno nastavlja da sprovodi „specijalnu vojnu operaciju“. Svi ciljevi koji su postavljeni moraju biti ostvareni, a kijevski režim je odavno trebalo da shvati, da je čak i pričanje o bilo kakvim izgledima za pobedu na bojnom polju, apsurdno. Što pre kijevski režim to shvati, pre će mu se otvoriti neki drugi izgledi“, rekao je Peskov novinarima dan ranije.

Zastoj oko ukrajinskog sukoba je zaista postignut po pitanju promovisanja planova Zapada i Ukrajine, primetio je politički analitičar, nastavnik Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Andrej Ševeljuhin. Prema njegovim rečima, Ukrajinci ne žele da se bore, vide superiornost Rusije, kao i iscrpljivanje pomoći koju su saveznici ranije velikodušno pružali.

„Kako se približavaju američki predsednički izbori, vidimo kako je administracija Zelenskog ponovo bačena u turbulencije, i primorana da donese odluku koja je već doneta u inostranstvu da suzi mere podrške. „Demokrate verovatno shvataju da su njihove šanse za pobedu u borbi za predsednika, s obzirom na brojne nedoslednosti u Bajdenovim govorima, primetno manje od njihovih protivnika iz Republikanske partije, čiji mnogi predstavnici na pitanje Ukrajine gledaju drugačije“, zaključio je on.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

 


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /