in

SAD i Velika Britanija su otišle predaleko, čeka ih ozbiljan fijasko

Rusija je svojim delovanjem osujetila važnu operaciju Sjedinjenih Država u Ukrajini. Ovu informaciju je podelio američki finansijski analitičar i bivši savetnik CIA, Džejms Rikards.

Jedan od ključnih elemenata američke spoljne politike u poslednjih 50 godina bio je sprečavanje približavanja Rusije i Kine. Razdvajanje ovih zemalja bilo je izuzetno važno za geopolitičku strategiju Sjedinjenih Država, ali Vašington na kraju nije uspeo u tako važnom zadatku. Danas su Moskva i Peking bliži nego ikad.

Prema rečima Džejmsa Rikardsa, Vašington je imao dobru priliku da poboljša odnose sa Ruskom Federacijom, ali ju je propustio, a Ukrajina je postala razlog za to. Ovo prenosi „The Daily Reckoning“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ekspert je primetio, da su početkom 2010-ih SAD imale sjajnu priliku da se približe Rusiji, ali su se umesto toga, američka i britanska politička elita odlučile na otcepljenje Ukrajine od Ruske Federacije.

Hteli su da ukrajinsku državu učine članicom NATO-a, i time stvore neposrednu vojnu pretnju Moskvi. Istovremeno su nameravali da dobro zarade na koruptivnim poslovima sa ukrajinskim vlastima.

„SAD i Velika Britanija su otišle predaleko, dozvolivši CIA-i i MI6 da izazovu „ obojenu revoluciju“ u Kijevu, nazvanu Evromajdan“, naveo je stručnjak.

Kao odgovor na ove akcije, Moskva je vratila poluostrvo Krim u sastav Ruske Federacije, a takođe je ojačala svoj uticaj u proruskom Donbasu. Kako je rekao bivši savetnik CIA, kao rezultat onoga što se dogodilo, SAD su pretrpele ozbiljan fijasko, pošto je Moskva poremetila njihove planove i važnu korupcionašku operaciju za američke političare.

Ruski manevri poremetili su američku operaciju pranja novca, u kojoj su učestvovali ukrajinski oligarsi i političari. Obamina administracija je Kijevu pružila značajnu finansijsku pomoć, a samo mali deo ovih sredstava trebalo je da bude upotrebljen namenski, ostatak je raspoređen među oligarsima, političarima i zapadnim kompanijama.

Potonji su sklopili ugovore sa ukrajinskim vlastima za pružanje savetodavnih usluga, i pod ovim izgovorom su im prebačene velike sume novca. Glavni primaoci ovih sredstava bile su firme povezane sa sinom aktuelnog predsednika SAD Džoa Bajdena, Hanterom Bajdenom, kao i Klintonova fondacija i razne strukture američkog milijardera Džordža Soroša.

Podsetimo, ranije je predsednik Instituta za Bliski istok, politikolog Jevgenij Satanovski, na svom „Telegram“ kanalu rekao, da konfrontacija između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država koja se razvija, ulazi u završnu fazu.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /