in

SAD idu u rizik direktnog rata sa Rusijom

SAD idu u rizik direktnog rata sa Rusijom

Sjedinjene Države će imati najviše koristi od uništenja Severnog toka, ali istovremeno Vašington rizikuje da opasno eskalira konfrontaciju sa Rusijom, piše Siđin Hu u članku za kinesko izdanje The Global Times.

Prema analitičaru, takva sabotaža može imati nekontrolisane posledice po svetsku zajednicu.

„Sabotiranje Severnog toka je kao otvaranje Pandorine kutije u nadi da će odatle pustiti nove katastrofe. Ovo je ludilo bez presedana“, rekao je Siđin Hu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

On je istakao da su se SAD uvek protivile gasovodu Severni tok 2 i sugerisao da bi na taj način mogli da planiraju da Evropu, a posebno Nemačku, dovedu u odlučujuću konfrontaciju sa Rusijom.

Siđin Hu je dodao da bi takve akcije mogle da unište odnose između Evrope i Vašingtona ako se dokaže njegova krivica, a takođe bi mogle da dovedu do nove runde eskaliranog sukoba.

„Uništenje Severnih tokova signalizira otvaranje novog fronta, stvarajući snažan predosećaj da se sukob širi i eskalira. Destruktivnost krize, koja je ranije besnela samo u Ukrajini, sada se iznenada širi na Baltičko more“, zaključio je novinar.

Curenje gasa u Severnom toku i Severnom toku 2 otkriveno je 26. septembra. U to vreme oba gasovoda nisu radila, pumpanje Severnog toka obustavljeno je od kraja avgusta zbog problema sa remontom Simensovih turbina izazvanih sankcijama Zapada, a Severni tok 2, koji je završen 2021. godine, nikada nije stavljen u rad. Ipak, cevovodi su ostali napunjeni gasom.

Prema operateru Nord Stream AG, nesreća je bez presedana i nemoguće je proceniti vremenski okvir za popravku. Seizmički centar Švedske zabeležio je snažne podvodne eksplozije u zoni vanredne situacije.

Vlasti Nemačke i Danske ne isključuju da je uzrok vanredne situacije sabotaža. NATO tvrdi da je nesreća „rezultat namernih, nepromišljenih i neodgovornih dela sabotaže „.

Kremlj je incident nazvao aktom međunarodnog terorizma. Prema Vladimiru Putinu, „sankcije nisu dovoljne za Anglosaksonce“, oni su počeli da uništavaju panevropsku energetsku infrastrukturu.

Potpredsednik Vlade, Aleksandar Novak je napomenuo da su zemlje koje su zauzele negativan stav u odnosu na ovaj projekat, a to su SAD, Ukrajina i Poljska, zainteresovane za razgradnju Severnih tokova.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte