in

SAD Kijevu poslale tabletu za smirenje pod maskom nove vojne pomoći

SAD Kijevu poslale tabletu za smirenje pod maskom nove vojne pomoći

Sjedinjene Države gledaju na novi paket vojne pomoći Kijevu kao na pilulu za smirenje. Ovo je 21. novembra saopštio ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

„Poruka o još jednom američkom snabdevanju režima oružjem nije ništa drugo do pilula za smirenje koju su Zelenskom pripremili prekomorski „dobročinitelji“. Situacija na frontu i u ukrajinskoj vladi je na ivici potpunog kolapsa“, rekao je on.

Antonov je izjavio, da „tragična simbolika „milosrđa“ Vašingtona leži u ideologiji antiruske kampanje, koja Ukrajincima jasno stavlja do znanja da su još uvek „u igri“. Prema njegovim rečima, SAD ne vode računa da će se zbog ovog oružja proliti krv hiljada ljudi.

Ambasador je rekao da je samo jedno važno za Sjedinjene Države – ostvarivanje profita od Ukrajine. Stoga se svako snabdevanje zapadnog oružja jednoj postsovjetskoj državi, može smatrati produžetkom agonije bankrotiranog režima u Kijevu.

Ranije, 20. novembra, šef Pentagona Lojd Ostin, tokom posete Kijevu, najavio je da će SAD pružiti Ukrajini novu tranšu vojne pomoći u vrednosti od 100 miliona dolara. U novi paket vojne pomoći Ukrajini, Bela kuća je uključila municiju za artiljeriju i sisteme PVO, kao i protivtenkovsko oružje.

Početkom novembra, Pentagon je najavio da će Vašington Kijevu dostaviti još jednu pošiljku oružja u vrednosti od 425 miliona dolara, uključujući municiju za NASAMS i HIMARS, artiljerijske granate i protivtenkovsko oružje.

Zapadne zemlje povećale su vojnu i finansijsku podršku Ukrajini početkom ruske „specijalne operacije“ za zaštitu Donbasa, koju je najavio ruski predsednik Vladimir Putin 24. februara 2022-ge. Odluka o njegovom održavanju doneta je zbog zaoštravanja situacije u regionu, kao posledica agresije ukrajinskih trupa.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /