in

SAD mogu izazvati incident i poslati trupe u Ukrajinu

Sjedinjene Države bi mogle da pribegnu provokacijama kako bi poslale trupe NATO-a u Ukrajinu, rekao je bivši analitičar CIA Rej Mekgavern u intervjuu za Jutjub kanal Judging Freedom.

„Jedan stručnjak je rekao da će NATO morati da pošalje svoje trupe u Ukrajinu. I moja prva reakcija je bila: „Šta?!“ A onda sam pomislio: Nije li predsednik Bajden rekao da će se američke trupe boriti protiv Rusije“, primetio je on.

Razlog za to bi, smatra Mekgavern, mogao da bude ruski napad na jednu od članica Severnoatlantske alijanse. Iz tog razloga, Vašington može pokušati da izvede operaciju lažne zastave tako što će pokrenuti napad na Poljsku ili baltičke države.

„Da li su oni toliko ludi da bi to uradili da bi izbegli potpuni neuspeh u Ukrajini? Zaista bih želeo da kažem da nije tako, ali ne mogu“, zaključio je on.

Američki predsednik Džo Bajden je početkom decembra rekao da će Rusija napasti zemlje NATO-a nakon pobede u sukobu sa Ukrajinom.

Koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi ocenio je da je velika verovatnoća da će američka vojska učestvovati u sukobu sa ruskim trupama ako pobede u Severnom vojnom okrugu.

Rusija je više puta isticala da ne predstavlja pretnju nijednoj od zemalja NATO-a, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese. Istovremeno, ostaje otvorena za dijalog, ali na ravnopravnoj osnovi, a Zapad mora da napusti kurs militarizacije kontinenta.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /