in

SAD mole Kinu i Indiju za pomoć- Nuklearna drama u svemiru…

Američki državni sekretar Antoni Blinken, na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti, razgovarao je sa ministrima spoljnih poslova Kine i Indije o mogućnosti da Rusija rasporedi nuklearno oružje u svemiru, piše Njujork Tajms.

Kako navodi list, Blinken je rekao da su lideri Kine i Indije, Si Đinping i Narendra Modi, ti koji moraju da odvrate Rusiju od koraka „koji bi mogao da se pretvori u katastrofu“.

Na sastanku sa ministrima Vang Jijem i Subramanjamom Džaišankarom, američki državni sekretar je jasno stavio do znanja da bi „svaka nuklearna eksplozija u svemiru uništila ne samo američke, već i kineske i indijske satelite“, piše list.

Među ostalim mogućim posledicama upotrebe nuklearnog oružja u svemiru, američke vlasti i analitičari nazivaju poremećaj globalnih komunikacionih sistema, što će dovesti do poremećaja u svemu, od hitnih službi do mobilnih komunikacija. Krhotine će se rasuti po niskoj orbiti Zemlje i uzrokovati probleme u navigaciji ili čak onemogućiti rad satelita, upozoravaju oni.

Prema rečima američkih zvaničnika, neki predstavnici američkih obaveštajnih službi su se usprotivili vladi da deli američke obaveštajne podatke sa drugim zemljama. Neki su, sa druge strane, pozvali da se Kini i Sjedinjenim Državama dostavi dovoljno obaveštajnih podataka kako bi ih „uverili u ozbiljnost pretnje“.

Kako prenosi Njujork Tajms, Blinken je podelio neke informacije sa ministrima u Minhenu, a Vang Ji je odgovorio kako Kina obično i reaguje: govorio je o važnosti korišćenja svemira u miroljubive svrhe.

Televizijski kanal „Ej-Bi-Si“ je ranije, pozivajući se na izvore, javio da se radi govori o planovima Rusije da postavi nuklearno oružje u svemir. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je kasnije da takve vesti u zapadnim medijima predstavljaju još jednu smicalicu Bele kuće.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /