in

SAD nisu komentarisale izveštaje o vojnim helikopterima iznad Severnog toka

SAD nisu komentarisale izveštaje o vojnim helikopterima iznad Severnog toka

Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da spekulišu o uzrocima nesreće na gasovodima Severni tok dok se ne završi zvanična istraga zemalja EU, rekao je portparol Pentagona. 

„Nećemo spekulisati niti sprečavati napore evropskih zemalja da istraže uzroke ovog incidenta. Izražavamo spremnost da podržimo napore evropskih zemalja da eliminišu potencijalni efekat nesreće po životnu sredinu“, rekao je zvaničnik američke odbrane.

Prema podacima koje je dan ranije objavio resurs Flightradar24 , koji prati letove aviona, američki vojni helikopteri su tokom septembra redovno leteli u blizini ostrva Bornholm gde se nalaze gasovod, kružeći satima iznad vodenog područja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Operater Severnog toka 2 je u ponedeljak saopštio da je na jednoj od linija Severnog toka 2 (napunjena tehničkim gasom nakon izgradnje) došlo do vanredne situacije u danskim vodama u blizini ostrva Bornholm, praćeno naglim padom pritiska.

Razlozi su nepoznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je Nord Stream AG, operater Severnog toka, izvestio o padu pritiska na obe linije. Razlozi su takođe nepoznati. Vlasti Nemačke i Danske ne isključuju da je uzrok vanredne situacije sabotaža. Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je postupak za akt međunarodnog terorizma.