in

SAD nisu spremne da se suoče sa dva nuklearna protivnika odjednom

SAD nisu spremne da se suoče sa dva nuklearna protivnika odjednom

Specijalna američka komisija je identifikovala nedostatke u sposobnosti SAD da se suprotstave vojnim pretnjama u bliskoj budućnosti, piše zamenik predsednika ove komisije u članku za The Wall Street Journal.

Konkretno, prema njihovim zaključcima, Amerika je dozvolila da svoje nuklearne snage „atrofiraju“ i sada ne može da se takmiči sa Rusijom i Kinom.

Komisija za strateško držanje SAD imala je zadatak da proceni koliko su Sjedinjene Države u stanju da se suprotstave vojnim pretnjama u narednim decenijama.

Potpredsednik Komisije Jon Kil piše u članku za The Wall Street Journal da je, prema njihovoj oceni, pretnja sa kojom se suočavaju Sjedinjene Države bez presedana u njihovoj istoriji.

Preti im pojava dva ravnopravna nuklearna protivnika odjednom, u Pekingu i Moskvi, od kojih svaki nastoji da uništi međunarodni status kvo, ako je potrebno, i silom. “ Nismo očekivali ovo i stoga nismo spremni da reagujemo na to.“

Nakon završetka Hladnog rata, Sjedinjene Države su dozvolile svojim nuklearnim snagama da „atrofiraju“ jer su Rusiju posmatrale kao konkurenta, a ne kao protivnika, a Kinu kao manji izazov.

Pri tome, Rusija i Kina ne gube vreme: Rusija modernizuje svoje nuklearne snage, a Kina namerava da 2035. godine stvori nuklearnu trijadu koja će odgovarati sistemima Rusije i SAD.

Stoga, zaključila je komisija, Sjedinjene Države moraju hitno da modernizuju svoju strategiju kako bi se izborile sa obe pretnje. Odnosno, treba da osiguraju da mogu proizvesti više nuklearnog oružja, ako je potrebno, i više vozila za isporuku – projektila, bombardera i podmornica.

Međutim, Sjedinjenim Državama neće biti lako da povrate svoju poziciju, upozorava Džon Kil. SAD više nemaju prednost industrijske baze i nemaju kvalifikovanu radnu snagu – od brodograditelja do nuklearnih naučnika – u važnim oblastima.

Nedostaci u lancu snabdevanja ozbiljno su uticali na raspored isporuke novog oružja. Potrošnja na odbranu će takođe morati da se poveća, upozorava on.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /