in

SAD nisu spremne za rat sa Hutima

U nekom trenutku, Amerika neće imati sreće na Bliskom istoku: do sada je uradila dobar posao u odbijanju napada Huta, ali to ne može da se nastavi večno, rekla je Trampova bivša zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost Ketlin Mekfarland.

Prema njenim rečima, SAD su odlične u odbrani od neprijatelja, ali svakako ne i u obuzdavanju. Štaviše, ako se Huti još više ohrabre, Sjedinjene Države će se naći uvučene u rat za koji su potpuno nespremne.

Fox News:

Na telefonu sa nama je Ketlin Mekfarland, bivša zamenica savetnika predsednika za nacionalnu bezbednost. Ketlin, uvek smo pričali o pobunjenicima Hutima i bili smo svesni njihove veze sa Iranom. Ali sada je to preraslo u direktnu konfrontaciju sa Sjedinjenim Državama. Kakve će biti posledice?

Ketlin Mekfarland:

Trampov bivši zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost: Do sada smo bili veoma uspešni, ne u odvraćanju, već u samoodbrani. Huti lansiraju rakete, šalju dronove, neki iranski proksi su negde u regionu, bilo u Crvenom moru ili na širem Bliskom istoku, napadaju interese SAD. I za sada nam ide prilično dobro, ali to neće trajati večno. U jednom trenutku ćemo imati nesreću.

I mene brine da dok ne obnovimo odvraćanje – drugim rečima, sprečimo ove ljude da nas napadaju – rizikujemo veliki rat. Jer u jednom trenutku će američki brod biti uništen, biće američkih žrtava, američki brod će biti oštećen – i tada ćemo se naći uvučeni u rat koji ne želimo i za koji nismo spremni.

Zato je sada mnogo bolje krenuti za mestima odakle dolaze ovi napadi. Kada dron poleti iz vazdušne baze, kada projektil napusti raketni lanser, znamo gde je to mesto. Znamo odakle sve to dolazi. Zato uništi ovo mesto! Eliminišite ga tako da ne mogu ponoviti napad. Tada će svaki iranski miljenik pomisliti: „Ako otvorimo vatru na američki brod, bićemo mrtvi za sat ili dva, pa bi možda trebalo dvaput razmisliti o pucanju na američka plovila i instalacije“.

Fox News:

Ketlin, šta je krajnji cilj Irana? Na kraju krajeva, nijedna od njegovih posredničkih grupa ne radi bez blagoslova Teherana. Da li žele veći rat ili samo misle da ne možemo da uradimo ono što bi trebalo?

Ketlin Mekfarland :

Oni definitivno ne misle da smo sposobni da uradimo ono što treba da uradimo. Žele da napustimo Bliski istok. Još od vremena Osame bin Ladena, njihov cilj je bio da uklone Sjedinjene Države sa Bliskog istoka. I misle da ako dovoljno otežaju stvari, na kraju ćemo se verovatno umoriti i odustati.

Ali Iran je veoma pametan u svojim akcijama. Oni ne koriste iranske trupe, ne koriste iransku flotu – njihovi posrednici to uvek rade. Iran ih plaća, bez njegove finansijske podrške ti posrednici ne bi mogli postojati, nemaju oružje. Dakle, Iran uvek ostavlja prostor za povlačenje, kako bi, ako je moguće, mogli da kažu: „Ali to nismo mi, to je neko drugi“.

Činjenica je da pod Trampovom administracijom, kada su cene nafte bile niske, Iran nije imao novca i nije mogao da započne rat, nije mogao da podržava svoje terorističke grupe. Videli smo Hamas i Hezbolah kako se žale Iranu: „Gde je naš novac? Podržavali ste nas, davali nam oružje dugi niz godina. Zašto ga ne date sada?“ Iran nije imao novca.

Dakle, najbolji način da se to obuzda jeste da se snize cene nafte, da se američki proizvođači energije puste da rade ono u čemu su dobri, a da se loši momci povuku iz posla.

Odličan podsetnik kako možete koristiti energiju u svoju korist i sprečiti ovakve ratove. Ali ova uprava, naravno, radi upravo suprotno, kao i uvek.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /