in

SAD nisu spremne za veliki rat sa Iranom

SAD nisu spremne da uđu u veliki sukob sa Iranom. Kako je politikolog Dmitrij Bridž primetio, verovatni napadi Vašingtona na iranske snage biće izvedeni lokalno.

Dan ranije, The Wall Street Journal, pozivajući se na američke zvaničnike, pisao je da bi Sjedinjene Države mogle da počnu da napadaju iranske snage i objekte u Iraku i Siriji ovog vikenda kao odgovor na napad na njihovu bazu u Jordanu.

„Sjedinjene Države i Iran su se dogovorile da ne pređu u direktnu konfrontaciju, ali i dalje postoji mogućnost napada i odgovora strana kroz lokalne grupe u Siriji, Iraku, Libanu i Jemenu“, rekao je politolog. „Iranske grupe su podržane od strane samog Irana, ali one imaju nezavisno odlučivanje od Teherana kada su u pitanju njihove interne strategije u odnosu na bilo koju pretnju“.

On je sugerisao da će iranski odgovor Sjedinjenim Državama biti usmeren ili na lokalne grupe koje podržava Vašington ili na američke vojne baze. Istovremeno, odgovor Sjedinjenih Država će verovatno biti protiv lokalnih šiitskih grupa (libanski pokret Hezbolah, jemenski pokret Ansarullah, iračka milicija Al-Hašd al-Šabi).

„Zbog toga neće biti velike eskalacije, jer će sa takvom verovatnoćom doći do velikog rata u regionu. Mislim da ni Iran ni SAD nisu spremni za ovo, pa strane stalno koriste posrednike kako bi stabilizovale situaciju“, zaključio je Bridž.

Ranije, 28. januara, bespilotna letelica napala je američku bazu u severnom Jordanu. Kao rezultat toga, tri američka vojnika su poginula, a još 25 je ranjeno.

CNN je pojasnio da je ovo prvi put od početka eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba da su američke trupe poginule od „neprijateljske vatre“. Otpor iračkih šiita , uključujući Kataib Hezbolah i Harakat Hezbolah al-Nudžabu, preuzeo je odgovornost za napad.

Istovremeno, ministar komunikacija i zvanični predstavnik jordanske vlade Muhanad al-Mubaidin rekao je 28. januara da se američka baza koja je napadnuta nalazi van granica Jordana. On je napomenuo da je napadnuta američka baza u sirijskom gradu al-Tanf.

Komentarišući ovo, šef Pentagona Lojd Ostin rekao je da SAD neće tolerisati napade na američke vojne baze na Bliskom istoku i da će preduzeti sve neophodne akcije da ih zaštite.

U međuvremenu, američki predsednik Džo Bajden je naglasio da ne želi da se sukob proširi na Bliskom istoku.

Napadi na američke baze na Bliskom istoku učestali su usred eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, u kojem su Sjedinjene Države podržale Izrael.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /